Όταν ο Ανδρέας είχε πει «καληνύχτα» στον Μητσοτάκη έχασε τις εκλογές

29/11/17 • 11:04 | UPD 29/11/17 • 11:12

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Η προπαγάνδα του Μαξίμου βγάζει πλέον άφθονο γέλιο. Τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή, προκειμένου να υπερασπισθεί τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, δεν υπάκουαν σε λογική. Και μάλλον δείχνουν το μικρό εύρος των δυνατοτήτων του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης, όταν βρίσκεται σε συνθήκες πίεσης.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Εκτός εάν πιστεύει κανείς ότι μιμούμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Τσίπρας θα πείσει τον κόσμο ότι ο μεσάζων των όπλων ενεργούσε για λογαριασμό του Μητσοτάκη! Γιατί αυτό είπαν προχθές στη Βουλή. Οτι ο πατέρας του επιχειρηματία Παπαδόπουλου είχε ταξιδέψει το 1991 στη Μόσχα επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, άρα ιδού η διαπλοκή!

Αλλά και ότι πηγή του πρέσβη μας στη Σαουδική Αραβία ήταν ένας Ελληνας επιχειρηματίας, ο Τζον Σφακιανάκης. «Από το Ηράκλειο, μάλιστα», είπε με νόημα ο Τσίπρας, για να καταδείξει τη στενή σχέση του Σφακιανάκη με τον Χανιώτη Μητσοτάκη.

Κάτι δεν πάει καλά όμως με το κυβερνητικό παραμύθι: Ή ο Μητσοτάκης ήθελε να ευνοήσει τον Παπαδόπουλο λόγω του πατέρα του, όπως είπε ο Καμμένος, ή τον Σφακιανάκη λόγω εντοπιότητας, όπως υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός; Γιατί και τα δύο αποκλείεται να συμβαίνουν.

Τα ψέματα είναι τόσο προφανή που μόνο όσοι πληρώνονται από τα κομματικά και κυβερνητικά ταμεία μπήκαν στην υποχρέωση να τα διακινήσουν. Κανείς πλέον δεν πιστεύει αστειότητες.

Εκεί όμως που έπεσε το μεγάλο γέλιο ήταν όταν περιχαρής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι «κατέρρευσε με πάταγο η γραφική σκευωρία της Νέας Δημοκρατίας» και ότι «ο μοναδικός μεσάζων της υπόθεσης ήταν ο κύριος Γιάννης Σφακιανάκης», ανακαλύπτοντας μάλιστα σχέση με τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Ας το προσέξει αυτό ο κ. Τζανακόπουλος, γιατί είναι νέος πολιτικός, ο οποίος δεν έχει προλάβει ακόμη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και με τέτοιες δηλώσεις γίνεται γραφικός.
Γιατί την ίδια ώρα που θριαμβολογούσε ο εκπρόσωπος, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής αποδεχόταν την κοινή πρόταση Φίλη και Παφίλη να συζητηθεί η ανάκληση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Τόσες ώρες μιλούσε προχθές στη Βουλή το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου και κανείς δεν βρήκε το σθένος να ανακοινώσει τη ματαίωση της πώλησης των πυρομαχικών. Το έπραξε χθες το πρωί ο Νίκος Φίλης, διαλύοντας το παραμύθι του κυβερνητικού θριάμβου.

Οσο για το «καληνύχτα» που είπε ο κ. Τσίπρας προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου, ας το προσέξουν στο Μαξίμου. Οχι μόνο γιατί ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ιμιτασιόν του αυθεντικού Ανδρέα, αλλά γιατί όταν το είπε το 1989 ο Παπανδρέου, λίγους μήνες μετά έχασε τις εκλογές από τον Μητσοτάκη.

Και ο Σακελλαρίδης στην κόντρα

Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 104,6 του Πρώτου Θέματος για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η οργάνωση τάχθηκε κατά της πώλησης των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση για την κίνηση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής να προχωρήσει στην ανάκληση της συναλλαγής. Αν και ο κ. Σακελλαρίδης δεν είναι ενεργό πολιτικό στέλεχος, μετά την παραίτησή του από τη Βουλή, έχει σημασία η τοποθέτησή του, γιατί δείχνει ότι ένα τμήμα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Μείναμε με τον «μουτζούρη»

Οπως παρατήρησε ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος, τελικώς «μείναμε με το μουτζούρη», καθώς και το Δημόσιο έχασε 66 εκατομμύρια ευρώ από την ακύρωση της πώλησης των πυρομαχικών και η Ελλάδα δύσκολα θα ξεφορτωθεί τα παλαιά πυρομαχικά από τις αποθήκες της. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν απαράδεκτοι, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του έτους είχε εξασφαλίσει την έγκριση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη πώληση. Ομως, η σπουδή ορισμένων να χρησιμοποιήσουν μεσάζοντα σε μια διακρατική συμφωνία και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν μετέτρεψαν την πώληση σε φιάσκο.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου