«Μεσάζοντες» και στον καφέ

28/11/17 • 11:48 | UPD 28/11/17 • 11:49

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Οι μάχες των κομμάτων στη Βουλή ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε μέρος του παιχνιδιού πολιτικών εντυπώσεων. Βέβαια, ως συνήθως, σπάνια προκύπτουν πραγματικά χρήσιμα συμπεράσματα για τους πολίτες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ετσι κι αλλιώς έχει γίνει απόλυτα κατανοητό πως υπάρχει μεσάζων στη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία.

ΕΤΣΙ κι αλλιώς ήταν δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάλυπτε και θα καλύψει μέχρι τέλους τον Πάνο Καμμένο. Εδώ υπογράφει τα Μνημόνια που θα έσκιζε για να κρατηθεί στην εξουσία, θα διακινδύνευε να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το αραβικό deal του υπουργού Αμύνης;

ΤΩΡΑ με το πώς θα πληρώσουν οι πολίτες τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τη ΔΕΗ θα ασχοληθεί κανείς; Η μνημονιακή υπερφορολόγηση που εντάθηκε σε υπερθετικό βαθμό την τελευταία τριετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προφανώς δεν απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε, όπως ομολόγησαν και οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η αύξηση φόρων και το ξεζούμισμα της μεσαίας τάξης αποτελεί συνειδητή επιλογή.

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο πρωθυπουργός κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής για μία ακόμη φορά κάθε είδους φοροδιαφυγή, ανακοινώνονταν κάποια σημαντικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν ακόμα ένα τρανταχτό παράδειγμα φοροδιαφυγής, το οποίο μάλιστα αναδεικνύεται μέσα από την πιο αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων. Τον καφέ.

ΠΕΡΣΙ η κυβέρνηση ψήφισε την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χονδρικής τιμής κατά 20% έως 25%. Η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης -που καταγγέλλει το Μαξίμου- προειδοποιούσαν ότι τα έσοδα θα μειωθούν και θα ανοίξει μια νέα αγορά για «μεσάζοντες» λαθρεμπόρους. Η έρευνα δείχνει ότι μέσα σε μια χρονιά τουλάχιστον το 10% των προϊόντων καφέ διακινούνται πλέον με παράνομο τρόπο και μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πού θα φτάσει το ποσοστό λαθρεμπορίου μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του καφέ μπορεί να φαίνεται… λίγο μπροστά στην επώδυνη πραγματικότητα. Αποδεικνύει, όμως, ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών και των πολιτών προσπαθούν να βρουν τρόπους να αποφύγουν την υπερφορολόγηση. Γιατί με το κοκτέιλ φόρων και εισφορών που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ οποιοσδήποτε επαγγελματίας πάει με το… σταυρό στο χέρι το πιθανότερο είναι πως στο τέλος θα βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του.

ΕΝΤΑΞΕΙ, λοιπόν, η πλειοψηφία των πολιτών κατανόησε πως υπάρχει μεσάζων στο αραβικό deal. Κανείς, όμως, ούτε πρόκειται να παραιτηθεί ούτε να λογοδοτήσει, γιατί πάντοτε υπάρχει τρόπος να συγκαλυφθούν τέτοιες υποθέσεις στη χώρα μας. Τουλάχιστον, μπορεί να γίνει πρώτη προτεραιότητα των κομμάτων το πώς θα μειωθούν οι φόροι και πώς θα πάρει ανάσα η οικονομία; Γιατί, οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο. Ας ασχοληθούν τώρα με αυτό και σφάζονται αργότερα για τους μεσάζοντες…

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου