Προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητικό χρήμα

27/11/17 • 11:33 | UPD 27/11/17 • 11:33

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

 

Είναι απόλυτα λογικό όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στις εκλογές τα κόμματα να επιχειρούν ρίξουν δολώματα στους ψηφοφόρους. Είτε οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο του 2018 είτε μέσα στο 2019 η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Και θα έχει πολλά επεισόδια.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν αντέξει πολλά. Θα το αντέξουν κι αυτό. Υστερα, όμως, από όσα έχουν περάσει και έχουν ακούσει ως υποσχέσεις στα μνημονιακά χρόνια γνωρίζουν πλέον τι είναι fake news και τι είναι πραγματικότητα. Γιατί στο πανηγυρικό βιντεάκι το οποίο γύρισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεχωρίζουν δύο καραμπινάτα fake news: πρώτον, τα λεφτά με τα οποία δημιουργήθηκε το υπερπλεόνασμα δεν προέρχονται από το κυνήγι της φοροδιαφυγής αλλά από την υπερφορολόγηση. Δεύτερον, το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αλλά μόλις 720 εκατομμυρίων, καθώς το κράτος χρωστούσε στη ΔΕΗ τα 360 εκατομμύρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας και τα 315 εκατομμύρια αναδρομικά προς τους συνταξιούχους που είχαν δικαιωθεί δικαστικά.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, όμως, δεν μπορούν να αντέξουν κάτι άλλο που έχει σχέση με το προπαγανδιστικό βιντεάκι του Αλέξη Τσίπρα. Την ώρα που ολοκληρώνεται το βίντεο ξεπροβάλλει το λογότυπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό κόμμα μπορεί να αφηγείται τα… κατορθώματά του με όποιον τρόπο επιθυμεί. Το γεγονός, όμως, ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ για να κυβερνάει δεν δίνει το δικαίωμα στην Κουμουνδούρου να κάνει κομματική προπαγάνδα εις το όνομα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και πολύ περισσότερο να δαπανώνται χρήματα της κυβέρνησης για υλοποίηση κομματικής προπαγάνδας.

ΑΛΛΑ το βιντεάκι για το κοινωνικό μέρισμα δεν ήταν ούτε το πρώτο και πιθανότατα δεν θα είναι ούτε το τελευταίο που αποδεικνύει την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους τελευταίους μήνες έχουν γυριστεί αρκετά βίντεοκλιπ τα οποία υποτίθεται πως παρουσιάζουν το κυβερνητικό έργο, ενώ στην πραγματικότητα «αποθεώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν ειδική στήλη «fake news» μέσα από την οποία… καταγγέλλουν δημοσιεύματα που ασκούν κριτική στον υπουργό.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν μπερδέψει τα δικαιώματα που απορρέουν από τους νόμους και το Σύνταγμα. Μπορεί να κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν πως όταν κάνουν προεκλογικό αγώνα, τότε είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα παραπάνω. Και πολύ περισσότερο δεν έχουν δικαίωμα να δαπανούν ούτε ένα ευρώ από κυβερνητικά κονδύλια για διαφημιστική προβολή του κόμματος.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου