Κοινωνικές ανισότητες και ανισορροπίες

27/11/17 • 11:25 | UPD 27/11/17 • 11:25

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

 

Αν και είναι δύσκολο πλέον να οριστεί με ακρίβεια η μεσαία τάξη, ειδικά αν παρακολουθήσουμε τις γλωσσικές και πολιτικές ακροβασίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανοιγοκλείνουν το εύρος της κατά το δοκούν, εν τούτοις παραμένει τόσο δημοφιλής όπως ακριβώς και ο κεντρώος χώρος.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Αριστερά και δεξιά κόμματα βολιδοσκοπούν το Κέντρο για να αποσπάσουν ψηφοφόρους. Αριστεροί και δεξιοί πολιτικοί φλερτάρουν με τη μεσαία τάξη, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι μέχρι στιγμής όλες οι οικονομικές πολιτικές, και ειδικά της παρούσας κυβέρνησης η οποία έχει σαφή ταξική στόχευση, απομυζούν τα μεσαία εισοδήματα. Αρα μάλλον ήρθε η στιγμή να αναρωτηθούμε για το αν η μεσαία τάξη παραμένει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ή αν τα φτωχά εισοδήματα είναι πλέον η μεγάλη πλειοψηφία.

Στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις ανισότητες που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ακούστηκαν πολλά. Από μεγαλοστομίες μέχρι πικρές αλήθειες. Ο πρωθυπουργός είπε πολλές από τις πρώτες και για την ταμπακέρα τίποτα. Αντιθέτως, σε μια επαναστατικού τύπου ομιλία επέλεξε να μιλήσει για τον Λένιν και τους συντρόφους του ’17 (!) για να καταλήξει πως ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθρώπινη επινόηση. «Δεν μας παραδόθηκαν σε πέτρινες πλάκες από τον Θεό. Ανθρωποι τις έφτιαξαν, άνθρωποι μπορούν να ορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας τους. Το κρίσιμο θέμα είναι ποιος έχει το επάνω χέρι», είπε για να δώσει αμέσως μετά έναν ορισμό στη Δημοκρατία που σίγουρα θα σηκώσει μεγάλες συζητήσεις: «Να αγωνιστούμε για να αποκτήσει νέο περιεχόμενο ο όρος Δημοκρατία. Ετσι ώστε από θεσμό που εξισορροπεί συμφέροντα και πολλές φορές αποκοιμίζει συνειδήσεις να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών».

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας οραματίζεται τη Δημοκρατία ως εργαλείο επιβολής της θέλησης των λαϊκών μαζών και υπουργοί του παραδέχονται δημοσίως ότι συνειδητά υπερφορολογούν τη μεσαία τάξη γιατί είναι η μόνη που μπορεί να «αποδώσει», οι άλλοι ομιλητές έμπαιναν στην ουσία του θέματος του συνεδρίου. Ανάμεσά τους ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θ. Μητράκος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως ο κίνδυνος φτώχειας στην περίοδο της κρίσης μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών µε παιδιά, από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές και από τους λιγότερο εκπαιδευμένους προς τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ας ξαναμετρηθούμε λοιπόν να δούμε τι απέμεινε από τη μεσαία τάξη.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου