Πρωταθλητές στους φόρους, ουραγοί στην ανάπτυξη

26/11/17 • 12:15 | UPD 26/11/17 • 12:15

Γράφει ο Πάνος Αμυράς, διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε το 2016 το πρωτάθλημα αύξησης φόρων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Και μόνο για αυτό το λόγο έπρεπε να βραβευθεί από τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Κύπρου που υποδέχθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που μετανάστευσαν επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν τη φορολογική εξόντωσή τους.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ των φόρων μοιραία παίρνει και το… κύπελλο της ύφεσης. Ενώ όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη το 2016, η Ελλάδα παρέμεινε στην ύφεση, ενώ ίδιο είναι το σκηνικό φέτος. Οι Ευρωπαίοι πετυχαίνουν ακόμη υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ ενώ η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει εάν καταγράψει ανάπτυξη άνω του 1%.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές δεν εμποδίζουν καθόλου τον κ. Τσίπρα και την παρέα του Μαξίμου να θριαμβολογούν για ανύπαρκτες επιτυχίες. Να μιλούν για υπεραπόδοση της οικονομίας όταν το μόνο που έχει σημειωθεί είναι η υπερφορολόγηση των πολιτών. Να υπόσχονται επενδυτική έκρηξη, την οποία, όπως λένε, δύσκολα θα μπορούν να διαχειρισθούν, όταν μπλοκάρουν κάθε μεγάλο project, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του Ελληνικού.

ΚΟΙΝΟΣ παρονομαστής των κινήσεων του πρωθυπουργού είναι το πώς θα παραμείνει στην εξουσία αδιαφορώντας για τις συνέπειες των αποφάσεών του. Το είδαμε καθαρά το 2015 όταν προκήρυξε δημοψήφισμα ενώ γνώριζε ότι αυτή η απόφαση θα τίναζε στον αέρα το τραπεζικό σύστημα. Το αντιλήφθηκαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του ίδιου έτους όταν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές και τις προκήρυξε για τον Σεπτέμβριο.

ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ καιροσκοπισμό κινείται και τώρα. Πλάθει το ψευτοαφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό να παραπλανήσει τους πολίτες και να αξιοποιήσει το «ξέφωτο μέτρων» που υπάρχει μέχρι το 2019 με σκοπό να επιχειρήσει την προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο.
Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου ετοιμάζουν από τώρα φιέστα για τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης του προγράμματος, όταν στην πράξη έχουν υπογράψει την παράταση του Μνημονίου για πολλά ακόμη έτη.

ΟΙ ΜΟΝΟΙ που θα πανηγυρίζουν στις 21 Αυγούστου θα είναι οι δανειστές, οι οποίοι θα απαλλαγούν από την ευθύνη δανεισμού της Ελλάδας ενώ ήδη έχουν δεσμεύσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας, μέσω του Υπερταμείου, και έχουν υποθηκεύσει τη δημοσιονομική πολιτική μέσω της υποχρέωσης για υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι και το 2022.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτούργησε ως οδοστρωτήρας στην πραγματική οικονομία. Ισοπέδωσε το τραπεζικό σύστημα και το παρέδωσε αντί πινακίου φακής στα ξένα funds, εξόντωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της φορολογίας και ανασυγκρότησε το κομματικό κράτος σε βάρος της δημόσιας διοίκησης αλλά και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν μπορούν να διαγραφούν με τρικ και ψευδαισθήσεις. Ούτε με τηλεοπτικά σποτ που παραπέμπουν σε μία εικονική πραγματικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σημερινή παρέα του Μαξίμου δεν θα παραδώσει εύκολα την εξουσία. Ας το έχουν υπόψη τους και στη Νέα Δημοκρατία γιατί απέναντι έχουν έναν πολιτικό που δεν ορρωδεί προ ουδενός.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Copy link
Powered by Social Snap