Χαμηλώνοντας διαρκώς τον πήχυ

25/11/17 • 08:04 | UPD 25/11/17 • 08:04

Στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είχε καταγραφεί υστέρηση στα δημόσια έσοδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είχε καταγραφεί υστέρηση στα δημόσια έσοδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, τελικώς, όχι μόνο δεν υπάρχει έλλειμμα, αλλά, αντιθέτως, υπάρχει και μικρό πλεόνασμα, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Πολύ απλά γιατί υποβαθμίστηκαν οι στόχοι των εσόδων με την κατάθεση του προϋπολογισμού και, από εκεί που είχαμε τεράστια υστέρηση, εμφανίζεται τώρα να έχουμε και πλεόνασμα.
Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Τσίπρα. Προκειμένου να φανεί επιτυχημένη, χαμηλώνει διαρκώς τον πήχυ, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην παιδεία, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τις συγκοινωνίες, την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην οικονομία, από το 2,7% που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός, έπεσε στο 1,6% στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Στην παιδεία δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά κάθε φορά ο αρμόδιος υπουργός πανηγυρίζει για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ κανείς μαθητής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ποιο σύστημα θα εξεταστεί.

Στην υγεία σημειώνεται έκρηξη των ιδιωτικών δαπανών και ο ασθενής χρειάζεται περίπου έναν μισθό τον χρόνο για γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις, παρότι πληρώνει εισφορές για δωρεάν περίθαλψη, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μεταρρυθμίζει τη δημόσια υγεία.

Στη δημόσια τάξη οι Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται σαν άτακτα παιδιά που μπορούν έτσι να εφορμούν στο Πεντάγωνο, στα Εξάρχεια υπάρχει άβατο και εκδηλώνονται δολοφονικές επιθέσεις, αλλά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, έχει μειωθεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα.

Η Ελλάδα του Τσίπρα χάνει διαρκώς τους στόχους της και ο πρωθυπουργός παριστάνει τον επιτυχημένο, επειδή ολοένα χαμηλώνει τον πήχυ. Αντί η Ελλάδα να έχει έναν φιλόδοξο στόχο για την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η κυβέρνηση παγιδεύει τη χώρα σε ένα καθεστώς απλής διαχείρισης με πολιτικάντικους τακτικισμούς, με σκοπό την επιβίωσή της και όχι το γενικό καλό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου