Βραβεία Πολιτικού Θράσους

24/11/17 • 11:01 | UPD 24/11/17 • 11:01

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, συγκέντρωση των συνταξιούχων και πορεία προς το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών από την ημερήσια καταγραφή. Προσφυγές στο ΣτΕ από ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς, αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αβάσταχτη φορολογία από το διαχρονικό ημερολόγιο των τελευταίων χρόνων.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Τελικά ο ελληνικός λαός έχει πολύ σθένος. Καλά έκανε λοιπόν ο πρωθυπουργός και πήρε εξ ονόματος του λαού το βραβείο Πολιτικού Σθένους. Οσο για την εμμονή που έχει να παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Οδυσσέα, τουλάχιστον αυτή τη φορά είπε σωστά την ιστορία, πως δηλαδή δέθηκε στο κατάρτι για να μη μαγευτεί από τις Σειρήνες και όχι ότι έκλεισε τα αφτιά του όπως έλεγε τον Σεπτέμβριο. Απλώς αυτή τη φορά πρέπει εμείς να επιλέξουμε αν θα δεθούμε για να μη σαλτάρουμε απ’ το καράβι ή αν απλώς θα κάνουμε πως δεν ακούσαμε αυτά που είπε. Και τι είπε… Ούτε ο Ομηρος δεν είχε τόση φαντασία.

Η οικονομία επανακάμπτει, καταγράφουμε δημοσιονομική υπεραπόδοση, μοιράζουμε μερίσματα, περιορίσαμε την ανεργία, οι διεθνείς οίκοι μάς αναβαθμίζουν, βγήκαμε στις αγορές με ευνοϊκότερους όρους… Με λίγα λόγια, ξαφνικά όλα πάνε καλά, οι δανειστές μάς λατρεύουν και ο κόσμος βλέπει φως στο τούνελ, αφού «φέρνουμε σιγά σιγά το πλοίο σε ήρεμα νερά». Φαίνεται δηλαδή πως αλλάξαμε και δεν βουλιάξαμε ή, αν το δούμε αλλιώς, πως ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε και δεν μας βούλιαξε, διότι αν θυμόμαστε καλά εκείνος οδηγούσε το καράβι το ’15, τότε που το έριχνε κατευθείαν στα βράχια.

Τέλος πάντων, μπορεί οι συντάκτες της επιθεώρησης Politique Internationale να μη γνωρίζουν τι ακριβώς έπαθαν οι πολίτες στην Ελλάδα και πόσο μεγάλη ζημιά έκανε στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί πάλι να γνωρίζουν και να τον επιβραβεύουν για αυτό ακριβώς. Οτι δεν ολοκλήρωσε δηλαδή την καταστροφή, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο της «στασιμοχρεοκοπίας πάνω στην επιφάνεια του νερού», όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε με ατόφιο βενιζέλειο χιούμορ πως εκτιμά τη λεπτή γαλλική ειρωνεία…

Αλλά πάλι ένα βραβείο είναι. Από αυτά που δίνονται στις πολιτικές ελίτ χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα και επαφή με την πραγματικότητα. Πριν από μερικές εβδομάδες τιμήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με το βραβείο Ηγετικής Προσφοράς της International Leadership Association για το έργο του ως πολιτικού και πρωθυπουργού της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011, όταν δηλαδή έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια! Θα μπορούσαμε λοιπόν να καθιερώσουμε βραβεία Πολιτικού Θράσους. Ανάρπαστα θα γίνονταν.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου