Η μαγευτική Φλώρινα!

23/11/17 • 16:11 | UPD 23/11/17 • 16:11

Στο πέρασμα του φθινοπώρου ένας ακριτικός νομός ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τον χειμώνα.

Στο πέρασμα του φθινοπώρου ένας ακριτικός νομός ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τον χειμώνα. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες το λευκό πέπλο των νιφάδων του χιονιού έκανε την εμφάνισή του στα ορεινά χωριά της Φλώρινας.

Γράφει ο Ιωαννίδης Δημήτρης

Οι κάτοικοι της περιοχής, καθημερινά, προσπαθούν με κάθε τρόπο να προετοιμαστούν για τους κρύους και δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν. Τα χαμόγελα δεν λείπουν από κανέναν παρά τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αφού είναι γνωστό πως η μακεδονίτικη φιλοξενία και φροντίδα υπερτερεί των καιρικών συνθηκών.

Στο μεταξύ, τουρίστες όλων των ηλικιών από όλες τις περιοχές της χώρας, και όχι μόνο, ετοιμάζονται να γευτούν τις παραδοσιακές πίτες στο γραφικό Νυμφαίο, τους βραβευμένους μεζέδες και τις γνωστές ετικέτες κρασιών στην περιοχή του Αμυνταίου. Να απολαύσουν τα όμορφα τοπία των τεσσάρων λιμνών, απολαμβάνοντας την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Ανεβαίνοντας υψομετρικά προς την περιοχή της Φλώρινας οι μυρωδιές των καζανιών και των τζακιών επικρατούν έναντι των υπολοίπων. Κάθε καζάνι και μια παραδοσιακή γιορτή. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών ξεχνάνε τα προβλήματα της καθημερινότητας, χορεύουν και τραγουδούν υπό τους ήχους μουσικών οργάνων και ετοιμάζουν το παραδοσιακό τσίπουρο.

Συνεχίζοντας προς την Φλώρινα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρατηρείς μικρούς και μεγάλους να στοιχίζουν ξύλα διαφόρων μεγεθών το ένα πάνω στο άλλο. Η 23η Δεκεμβρίου είναι σπουδαία μέρα για την πόλη. Η προετοιμασία εβδομάδων θα παραδοθεί στις φλόγες και σε λίγες ώρες θα γίνει στάχτη, προαναγγέλλοντας τον ερχομό του Θεανθρώπου και ζεσταίνοντας το Θείο βρέφος. Οι «Φωτιές» είναι το μεγαλύτερο έθιμο της περιοχής κάθε χρόνο. Γειτονιές θα ανταγωνιστούν η μία την άλλη για τη μεγαλύτερη και καλύτερη «Φωτιά». Γύρω από αυτή το γλέντι θα έχει ήδη στηθεί από νωρίς με παραδοσιακή μουσική, κρασί και τοπικές λιχουδιές.

Κάνοντας μια βόλτα στο ποτάμι της πόλης, τον Σακουλέβα, θα νιώσεις την αύρα των μεγάλων καλλιτεχνών της Φλώρινας. Αρχοντικά κατά μήκος αυτού, θα σε γυρίσουν πίσω στο χρόνο, σε μια άλλη εποχή. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες, πολλές!

Ακόμα ψηλότερα, στη μαγευτική Πρέσπα, το χιόνι έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Οι κτηνοτρόφοι έχουν οργανώσει τις μονάδες του για τον δύσκολο χειμώνα. Οι φασολοπαραγωγοί έχοντας συγκομίσει την παραγωγή τους, προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά το αποτέλεσμα των κόπων όλης της χρονιάς. Τα διάσημα φασόλια Πρεσπών μπορείς πλέον να τα βρεις σε όλη την Ελλάδα.

Λίγο παραπέρα, οι ταβέρνες των γραφικών χωριών στις όχθες της λίμνης ετοιμάζουν για τους επισκέπτες τους μεζέδες καθώς και την παραδοσιακή πέστροφα. Τουρίστες βαδίζουν την πλωτή γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Το τοπίο είναι μαγευτικό!

Σε απόσταση μόλις 19 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου όλα είναι έτοιμα. Περιμένοντας την κατάλληλη ποσότητα χιονιού μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου σε υψόμετρο 1650 μέτρων και να διαλέξεις το αγαπημένο σου χειμερινό σπορ, σε πίστες Ολυμπιακών προδιαγραφών, ημέρα και νύχτα. Οι κάτοικοι του Πισοδερίου, θα σε υποδεχτούν στους παραδοσιακούς ξενώνες. Το τζάκι, το κρασί και οι τοπικές συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για χαλάρωση και ξεκούραση.

Η Φλώρινα φοράει τα χειμωνιάτικά της. Ευκαιρία να τη δοκιμάσεις!

*O Ιωαννίδης Δημήτρης είναι MSc Γεωπόνος ΑΠΘ