Οι παθογένειες της Ελλάδας και η Γη που είναι… επίπεδη

23/11/17 • 11:18 | UPD 23/11/17 • 11:18

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

 

Η διαμάχη ανάμεσα στα κόμματα και η συζήτηση μεταξύ των πολιτών για το πώς και αν θα έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα όταν και εφόσον κατορθώσουμε να βγούμε από την κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και επτά χρόνια.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΠΟ την ημέρα που μπήκαμε στα Μνημόνια όλη η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τις μεταρρυθμίσεις. Τόσο πολύ που πλέον η λέξη έχει σχεδόν χάσει το νόημά της. Γιατί όποιος ακούει «μεταρρύθμιση» θεωρεί πως πρόκειται είτε για επιβολή φόρων είτε για μειώσεις συντάξεων και μισθών. Και αν δεν ξεκινήσουν να εφαρμόζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τότε ακόμα και να βγούμε κάποια στιγμή από την οικονομική κρίση, στην ουσία δεν θα έχουμε καταπολεμήσει τις παθογένειες.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, πραγματική θέληση στην πλειοψηφία της κοινωνίας για να αλλάξει η χώρα; Γκάλοπ της εταιρίας «About People» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Athens Voice» αποκαλύπτει κάποιες απόψεις μερίδας πολιτών, έστω και μειοψηφικής, που προκαλούν σοκ. Το 32,4% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Το 23,4% θεωρεί πιθανό τα εμβόλια να προκαλέσουν αυτισμό. Το 56,7% πιστεύει ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά μας το κρύβουν. Το 15,5% θεωρεί πως δεν υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της χούντας. Και, τέλος, το 2,5% πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη!

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν σε θεωρίες συνωμοσίας έχουν άμεση σχέση με το αν οι πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση επιθυμούν να γκρεμίσουν τις παθογένειες που γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

ΚΑΙ τη θεωρία συνωμοσίας, δυστυχώς, την έχουμε βαθιά ριζωμένη στο DNA. Η πλειοψηφία των πολιτών σε ιδιωτικές συζητήσεις ισχυρίζεται πως γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από όσα βιώνουμε. Πιστεύουν πως όλα αποτελούν μέρος ενός καλοστημένου σεναρίου από σκοτεινές δυνάμεις, είτε υπερφυσικές είτε οικονομικές είτε πολιτικές. Κάποιοι ακόμη θεωρούν πως η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, απλά κάποιοι συνωμότησαν για να μας πάρουν τα σπίτια μας, τις γυναίκες μας και τις παραλίες μας. Κάποιοι πιστεύουν πως οι πυρκαγιές αποτελούν μέρος ενός σχεδίου αποσταθεροποίησης, ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό συνέβη για να χάσει την αξία του το Ελληνικό. Εδώ το 2015 το 61% πίστεψε πως με ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα επιστρέφαμε στην εποχή όπου λεφτά υπήρχαν.

ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να αποφασίσουμε: Ή θα αλλάξουμε τη νοοτροπία πολιτών και κομμάτων που έφερε πρώτα την κοινωνική και στη συνέχεια την οικονομική χρεοκοπία. Ή θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τη μίζερη πραγματικότητα ενός ξερολισμού ανευθυνοϋπεύθυνων και θα τρώμε το σανό που μας πασάρουν, χωρίς να υπάρχει ποτέ ελπίδα σωτηρίας για τη χώρα. Και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: η Γη είναι στρογγυλή, η βλακεία όμως μπορεί να την… ισοπεδώσει.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου