Επιταχυντές ζωής

23/11/17 • 11:09 | UPD 23/11/17 • 11:09

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

«Νιώθω τη μεγάλη ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αγιος Σάββας, Γυναικολογικό τμήμα 4ου και 6ου ορόφου, για ό,τι μου παρείχαν κατά τη νοσηλεία μου μετά από σοβαρή επέμβαση. Τα παραπάνω γράφω επίσης για να διαψεύσω όσους κατηγορούν τις υπηρεσίες των κρατικών νοσοκομείων. Με ευγνωμοσύνη και μεγάλη εκτίμηση, Σ.Α».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ανάλογες ευχαριστήριες επιστολές υπάρχουν πολλές στην ιστοσελίδα του κρατικού νοσοκομείου. Ανάμεσά τους και μία του παλαίμαχου διεθνούς ποδοσφαιριστή Κώστα Ελευθεράκη που ευχαριστεί δημοσίως τους γιατρούς του, της Μαρίας Δ. που ευχαριστεί το Γ2 τμήμα και την προϊσταμένη του, της Μαρίας Τς., που νοσηλεύτηκε στο «Νίκος Κούρκουλος» κ.ά. Ολες μαζί αυτές οι επιστολές αποτελούν την ύψιστη διάκριση για ένα κρατικό νοσοκομείο, που καμία εταιρεία πιστοποίησης ποιότητας υπηρεσιών δεν μπορεί να αποδώσει καλύτερα.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Αγιου Σάββα ευχαριστεί με τη σειρά της την οικογένεια των Κωνσταντίνου, Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου που δώρισαν στο νοσοκομείο έναν υπερσύγχρονο και πανάκριβο γραμμικό επιταχυντή που θα σώσει χιλιάδες, πολύ πιο ακριβές, ανεκτίμητες ζωές και θα μειώσει αισθητά τον χρόνο αναμονής για ακτινοθεραπείες. Ανάλογες δωρεές από φυσικά πρόσωπα και ιδρύματα συναντούμε και σε άλλα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, αφού οι υποδομές όπως και η αγορά και συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πλέον δυσβάσταχτη για το κράτος. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Ιδρυμα Νιάρχος ανακοίνωσε μια δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, για την ανέγερση Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη και για την ανακατασκευή υπάρχοντος κτιρίου στον Ευαγγελισμό.

Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστούμε επειγόντως και άλλες τέτοιες δωρεές. Κουτσουρεμένο κατά 363 εκατομμύρια ευρώ είναι το κονδύλι που θα διατεθεί το 2018 από τον κρατικό προϋπολογισμό στα δημόσια νοσοκομεία και το πρωτοβάθμιο δίκτυο υγείας, την ώρα που οι ελλείψεις είναι τεράστιες σχεδόν στα πάντα: Σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε υλικά, σε κλίνες, σε εξοπλισμό.

Ομως, παρόλα αυτά, έχουμε ακόμα πλεόνασμα ποιότητας που οφείλεται αποκλειστικά στην ευσυνειδησία, την ικανότητα και την υπερεργασία του ιατρικού προσωπικού. Κόντρα στα «φακελάκια» και τα κυκλώματα που πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, σαν ιοί διαφθοράς που δεν τους πιάνει η αντιβίωση. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου