Χειροκροτούσαν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τώρα απορούν που θα βρεθούν τα λεφτά

23/11/17 • 11:02 | UPD 23/11/17 • 11:02

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Να λοιπόν που οι χειροκροτητές του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» ρωτούν επιμόνως τη Νέα Δημοκρατία για το πού θα βρει τα λεφτά για να υλοποιήσει τις μειώσεις φόρων που υπόσχεται.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού δίνεται μία ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει στο ερώτημα του υπουργού Οικονομικών ποιες δαπάνες θα περικόψει για να μειώσει τους φόρους», έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, ανωνύμως ώστε να μην παίρνει και κανείς την ευθύνη.
Εάν ήθελαν να κάνουν χιούμορ στη Ν.Δ. θα απαντούσαν ότι θα εφαρμόσουν το 10% του προγράμματος Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό αρκεί για να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους.

Αλλωστε πώς έλεγαν κάτι ανυποψίαστοι αστοί στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015; «Και δύο από τα δέκα που υπόσχεται ο Τσίπρας να υλοποιήσει θα είμαστε κερδισμένοι» πίστευαν και από τότε έχουν βαρεθεί να μετρούν μνημόνια και μέτρα.

Είναι πάντως ωραίο που οι Συριζαίοι εγκαλούν τη Ν.Δ. για ακάλυπτες υποσχέσεις όταν το 2014 ο κ. Τσίπρας είχε παρουσιάσει στη ΔΕΘ «κοστολογημένο» πρόγραμμα παροχών ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο «δεν θα μπορούσε να απορρίψει η Μέρκελ».

Η Ν.Δ. έδωσε τις δικές της απαντήσεις τονίζοντας ότι η μείωση των κρατικών δαπανών είναι εφικτή. Μόνο από τις συγκοινωνίες που το 2014 ήταν κερδοφόρες και πλέον λειτουργούν με θηριώδη ελλείμματα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσης οι μισθοί στο Δημόσιο έχουν αυξηθεί ενώ οι προσλήψεις ημετέρων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, ο πολυπράγμων σύμβουλος Κιμ έχει εισπράξει ποσά που πλησιάζουν το 1,5 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και ο ίδιος φέρεται να έχει συμβιβαστεί με αμοιβή κοντά στις 80.000 ευρώ για φέτος ώστε να μη χάσει την επαφή του με την εξουσία στην Αθήνα και με τους λομπίστες στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα μείωσης φόρων της Ν.Δ. (30% ο ΕΝΦΙΑ στη διετία και χαμηλότεροι συντελεστές για εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων) μπορεί να καλυφθεί από ισόποση περικοπή κρατικών δαπανών αλλά και από τα οφέλη που θα έχει στην οικονομία η δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω αύξησης εσόδων και εισφορών.

Αλλωστε και το 2014 η Ν.Δ. είχε καταφέρει να μειώσει τους πρώτους φόρους (εισφορά αλληλεγγύης και ΦΠΑ εστίασης) χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική τάξη. Αντιθέτως, η οικονομία είχε αποκτήσει αναπτυξιακή τροχιά την οποία και απώλεσε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο για τους πολίτες να μετατοπίζεται η κομματική αντιπαράθεση σε πραγματικά ζητήματα, όπως το πώς θα εφαρμόζουν τα προγράμματά τους. Ομως η κυβέρνηση πριν ανοίξει την κουβέντα με τη Ν.Δ. οφείλει να πει και μία συγγνώμη για τα ψέματα που έλεγαν το φθινόπωρο του 2014. Τότε που η παρέα του σημερινού πρωθυπουργού έλεγε στον Βαρουφάκη ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι για τους «ιθαγενείς» και δεν θα χρειαστεί να το εφαρμόσει εάν αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Η στρατηγική νίκη της Ν.Δ. και ένα ζήτημα τακτικής

Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε χθες μία στρατηγική νίκη, την οποία επεδίωκε εδώ και δύο εβδομάδες. Εβαλε στο κάδρο της υπόθεσης με τα πυρομαχικά της Σαουδικής Αραβίας τον πρωθυπουργό δίπλα από τον υπουργό Αμυνας. Η σπασμωδική κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει χθες αναβολή της συζήτησης στη Βουλή προκειμένου να παραστεί ο ίδιος στη συνεδρίαση έγινε υπό το βάρος της πίεσης που ασκήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο για έλλειψη κάλυψης του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Καμμένο.

Οι τριγμοί στην κυβέρνηση ήταν έντονοι και ο κ. Τσίπρας έσπευσε να καθησυχάσει τους 153 της συμπολίτευσης που δικαίως ανησυχούσαν για την ευστάθεια της καρέκλας τους. Ωστόσο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε νωρίτερα να ζητήσει τη μετάθεση της συζήτησης δεδομένου ότι το ταξίδι στο Παρίσι για τη βράβευσή του πρέπει να ήταν προγραμματισμένο εδώ και αρκετές ημέρες. Ετσι ο κ. Τσίπρας που πήγε να αποφύγει την εμπλοκή του με το θέμα αποφάσισε να δεθεί πλήρως στο άρμα Καμμένου.

Και αυτό είναι μία επιτυχία της Ν.Δ., να ταυτίσει τον πρωθυπουργό με τον συγκυβερνήτη του. Ωστόσο σε επίπεδο τακτικής η Πειραιώς θα μπορούσε να απαντήσει με τη δική της κίνηση στον ελιγμό απόγνωσης του κ. Τσίπρα. Για παράδειγμα να απορρίψει, όπως έκανε, τη δεύτερη μετάθεση της συζήτησης εκθέτοντας τον κ. Βούτση για τις «πλάτες» που βάζει στην κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να αναβαθμίσει την επίκαιρη ερώτηση σε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών κάνοντας τη δική της ρελάνς. Από τη στιγμή που η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει με τους όρους της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. έδεσε το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου μέχρι το τέλος της κυβέρνησης και αυτό είναι μόνιμο όφελος και όχι παροδικές εντυπώσεις.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου