Η Ελλάδα σε καραντίνα

23/11/17 • 08:17 | UPD 23/11/17 • 08:17

Οι Eλληνες ταξιδιώτες στη Γερμανία βιώνουν το τελευταίο διάστημα αυτό που με τόση επιπολαιότητα και απερισκεψία έλεγε ο Αλ. Τσίπρας στις ένδοξες ημέρες του 2014, όταν δηλαδή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. «Ας μας βγάλουν και από τη Σένγκεν. Και τι έγινε;», κραύγαζε στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την ορθότητα της αντιευρωπαϊκής του πολιτικής.

Οι Eλληνες πολίτες ή καλύτερα όσοι διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο (μιας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα) περνούν από τη Γερμανία ως πολίτες χώρας εκτός Σένγκεν. Υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους και σε μεγάλη ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα οι Eλληνες να βρίσκονται σε ιδιότυπη καραντίνα.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία των Ελλήνων ταξιδιωτών οι οποίοι δικαίως αισθάνονται ότι δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες που μετακινούνται εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Το πρόβλημα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το ελληνικό διαβατήριο δεν θεωρείται ισότιμο με αυτά των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., λόγω της δράσης κυκλωμάτων παραχάραξης με έδρα τη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό ακριβώς η διαδικασία ελέγχου είναι τόσο αυστηρή και εξονυχιστική όταν ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές πτήσεις κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υπόλογη και σε αυτό το ζήτημα.

Πρώτον, επειδή δεν διασφάλισε τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων, αποτρέποντας έτσι τη δράση των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες με πλαστά έγγραφα.

Δεύτερον, γιατί δεν πρόλαβε τις εξελίξεις, οι οποίες ουσιαστικά καθοδηγήθηκαν από τις γερμανικές αρχές σε βάρος των Ελλήνων ταξιδιωτών και φυσικά της χώρας μας.

Και, τρίτον, γιατί, ενώ γνώριζε το θέμα που είχε ανακύψει από τον περασμένο Οκτώβριο, και το απέκρυψε από τους πολίτες, τους οποίους όφειλε άμεσα να ενημερώσει για την ταλαιπωρία που θα τους περίμενε, αλλά και δεν ενήργησε διπλωματικά προκειμένου να αποτρέψει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Η Ελλάδα όμως είναι ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει τα κεκτημένα των προηγούμενων ετών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου