Τρία χρόνια χαμένα και συνεχίζουμε

22/11/17 • 12:53 | UPD 22/11/17 • 12:53

Σε… μυσταγωγία μετέτρεψαν την παράδοση του Προϋπολογισμού οι ΣΥΡΙΖΑίοι με καλαμπούρια και ευχολόγια για το μέλλον, την ώρα που στην ουσία, προβλέπεται «μαύρο» και το 2018.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Μπορεί ο πρόεδρος της Βουλής να παρέθεσε Νίκο Γκάλη και να είπε πως είναι ο καλύτερος (ο Προϋπολογισμός) μέχρι τον επόμενο και, να ακούσαμε πως πρόκειται για τον τελευταίο Μνημονιακό προϋπολογισμό, ωστόσο τα στοιχεία μόνο ευοίωνα δεν είναι για το μέλλον. Και για εμάς.

Από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε. Επιπλέον φόρους 951 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα θα δουν το κράτος να τους καταβάλλει λιγότερες επιστροφές φόρων κατά 1,929 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα επηρεάζεται άμεσα η ζωή εκατομμυρίων πολιτών είτε γιατί αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, είτε γιατί κόβεται το ΕΚΑΣ, είτε γιατί αλλάζει ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο προϋπολογισμός του 2018 βασίζει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα σε πρόσθετα βάρη σε όλους. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 2,1 δισ. επιπλέον κρατικά έσοδα σε σχέση με φέτος από αύξηση φόρων 1 δισ. και ψαλίδι 1,1 δισ. σε επιστροφές φόρων.

Μέχρι τώρα έχουμε γράψει σχεδόν 200 λέξεις και επαναλαμβάνουμε συνεχώς λέξεις όπως «φόροι» και «βάρη» και αναρωτιέται κανείς: Πώς όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελούν θετικά για την χώρα;

Δεν μπορούν, απλώς είναι όλα θέμα επικοινωνίας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό… αριστεύει. Κρατά χαμηλό προφίλ στις καταστροφές και κάνει… παντιέρα ακόμα και το οτιδήποτε θετικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις δραματικές ώρες του 2015 την ώρα που η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρεμόταν από μία κλωστή άκουγες συμπολίτες μας να υποστηρίζουν πως «τουλάχιστον αυτοί διαπραγματεύτηκαν».

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είδαμε να… κουνιέται φύλλο από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσες μέρες μετά την τραγωδία με 21νεκρούς στην Μάνδρα ακόμα γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Την ίδια ώρα όσο ο καιρός περνά και ο κόσμος επανέρχεται στην καθημερινότητά του το θέμα θα αφορά αποκλειστικά τους πληγέντες.

Τέλος, για να επανέλθουμε στα του Προϋπολογισμού, αξίζει, για να αντιληφθούμε πως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πείραμα που δεν έπρεπε ποτέ να έχουμε κάνει ως λαός, να αναφέρουμε πως σε σχέση με το 2014, οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι πλήττουν τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα, έχουν αυξηθεί περίπου κατά 4 δισ. ευρώ (από 23,7 δισ. σε 27,3 δισ.).

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter

Copy link
Powered by Social Snap