Πρώτα «κλήρωσαν» χαράτσια, τώρα φέρνουν… φορολοταρία

22/11/17 • 11:22 | UPD 22/11/17 • 11:30

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

 

Σε λίγες ημέρες θα γίνει η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα που τα κατάφεραν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, προφανώς πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Το οικονομικό επιτελείο διαφημίζει την κλήρωση λες και θα σώσει τους φορολογούμενους.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΓΙΑ να είμαστε ακριβείς, επειδή στην κυβέρνηση έχουν και το ακούραστο πάθος να διαψεύδουν τα πάντα ως fake news, ας δούμε τι είναι αυτή η φορολοταρία. Κάθε μήνα χίλιοι πολίτες που έχουν κάνει αγορές μέσω internet banking ή κάρτας θα κερδίζουν 1.000 ευρώ μέσω κλήρωσης. Ουσιαστικά κάθε χρόνο θα κληρώνονται 12.000 από τους οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενους. Για να δούμε, όμως, ποια είναι η φορολογική πραγματικότητα και αν η φορολοταρία αποτελεί κίνητρο για να ζητήσει κάποιος απόδειξη.

ΑΠΟ την αρχή των μνημονίων, το 2010, τα χαράτσια πέφτουν βροχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έσπασε κάθε ρεκόρ υπερφορολόγησης. Αύξησε όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ επινόησε και κάποιους ΕΦΚ ή τέλη που δεν υπήρχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για το 2017 θα εισπραχθούν 20,3 δισεκατομμύρια από άμεσους και 27,1 δισεκατομμύρια από έμμεσους φόρους. Σε μια χρονιά, λοιπόν, που οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 47,4 δισεκατομμύρια σε φόρους κάποιοι κάνουν πλάκα «επιστρέφοντας» ως bonus εντιμότητας 12 εκατομμύρια.

ΑΞΙΖΕΙ ακόμα να θυμόμαστε πως σχεδόν 4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία. Παράλληλα κάθε μέρα πραγματοποιούνται σχεδόν χίλιες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για χρέη που μόλις υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθούν να αποκρύψουν, αν και τώρα τελευταία όλο και πιο πολύ τους ξεφεύγει και ομολογούν πως άσκησαν συνειδητά πολιτική υπερφορολόγησης.

ΚΑΙ πάμε τώρα να δούμε αν η πολιτεία παρέχει κάποιο πραγματικό κίνητρο για να κόβει κανείς αποδείξεις. Οταν κάποιος μπορεί να γλιτώσει το 24% του ΦΠΑ μιας δαπάνης προς γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, μάστορες ή ακόμη μια απλής αγοράς, τότε αυτό αποτελεί εξαιρετικά πιο ισχυρό κίνητρο από το να περιμένει ότι θα πιάσει τον λαχνό της φορολοταρίας. Και σίγουρα θα γλιτώσει περισσότερα από 1.000 ευρώ, που είναι το έπαθλο της κλήρωσης.

ΓΙΑ να πούμε τα πράγματα πιο απλά. Ο κόσμος δεν αντέχει πλέον να πληρώνει τους υπέρογκους φόρους, γιατί απλά δεν έχει πλέον να πληρώσει. Αν δεν υπάρξει άμεσα δραστική μείωση φόρων, που θα συνδυαστεί με πραγματικά κίνητρα και όχι αστείες λοταρίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Απλά κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα θα σπάνε ρεκόρ, οι κατασχέσεις θα αυξάνονται και κάποιοι θα κυκλοφορούν με τσέπες γεμάτες μαύρο χρήμα…

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου