Ο Τσίπρας καταγγέλλει την… πραγματικότητα με fake news!

21/11/17 • 12:11 | UPD 21/11/17 • 12:14

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

 

Η κυβέρνηση έχει βρει έναν νέο τρόπο για να αντιμετωπίζει την κριτική που της ασκείται. Οπου σταθούν και όπου βρεθούν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν fake news. Σύμφωνα με το Μαξίμου και τους υπουργούς, αλήθεια είναι μόνο όσα λένε εκείνοι, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν κατασκευασμένες ειδήσεις.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΠΟΙΑ είναι η πραγματικότητα που περιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας; Η χώρα έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, περισσεύουν χρήματα για παροχές όπως το κοινωνικό μέρισμα, η ανεργία μειώνεται, οι αποκρατικοποιήσεις τρέχουν, οι επενδυτές συνωστίζονται στα… σύνορα και σε δέκα μήνες βγαίνουμε από τα μνημόνια.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, όμως, τα στοιχεία και η πραγματικότητα. Το 2016 έκλεισε με ύφεση 0,2%. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%, αλλά όλα δείχνουν πως τελικά θα κλείσει γύρω στο 1% με 1,2% του ΑΕΠ. Δίνουν κοινωνικό μέρισμα ύψους 720 εκατομμυρίων ευρώ, αφού πρώτα φέτος εφάρμοσαν νέα μέτρα 2,5 δισεκατομμυρίων. Ουσιαστικά για κάθε τρία ευρώ που πήραν από τις τσέπες επέστρεψαν ένα και… πανηγυρίζουν. Και ας μην ξεχνάμε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων, ενώ για το 2019 έχουν αφήσει… κάβα τις μειώσεις συντάξεων και του αφορολογήτου.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ως ποσοστό και βέβαια μειώνεται. Στην πραγματικότητα, όμως, απαιτείται η πρόσθεση των αποδοχών δύο έως τριών νεοπροσληφθέντων για να φτάσουν τα 751 ευρώ, που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό μισθό. Οι αποκρατικοποιήσεις είτε μπλοκάρονται από κυβερνητικά στελέχη, αρχαιολόγους και δασαρχεία, είτε παρουσιάζονται ως επιτεύγματα πωλήσεις φιλέτων στο 15% των χρημάτων που δίνονταν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι η Κουμουνδούρου κατήγγελλε την πώληση του ΟΣΕ με 350 εκατομμύρια και θριαμβολόγησε όταν τον έδωσε με 45 εκατομμύρια. Τέλος, όσον αφορά στην έξοδο από τα μνημόνια αρκεί κανείς να διαβάσει τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για να συμπεράνει πως έχει κλειδώσει σκληρή μνημονιακή λιτότητα τουλάχιστον έως το 2022 και αυστηρή επιτροπεία έως το 2060.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας είναι εκείνος που αφηγείται διαρκώς μια fake πραγματικότητα και την ίδια ώρα καταγγέλλει την πραγματική πραγματικότητα ως… fake news. Πολιτικά ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Το έχουμε συνηθίσει από την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργός έσκιζε τα μνημόνια. Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι πραγματικότητα και τι είναι fake news. Ξέρουν πόσα χρήματα έχουν χάσει από την τσέπη τους από την 25η Ιανουαρίου 2015 έως τώρα και πόσα θα χάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια με αποκλειστική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του.

Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου