Από τα νησιά στη Δυτική Αττική

21/11/17 • 12:04 | UPD 21/11/17 • 12:16

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Είναι εκείνες οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Μια μεγάλη κούτα αποθήκευσης, γεμάτη με τόσα ρούχα που νόμιζες πως θα εκραγεί. Από μια σχισμή της ξεπρόβαλλε ένα χαρτί με γράμματα κεφαλαία, καθόλου καλλιγραφικά, αλλά ευανάγνωστα: Ρούχα για γυναίκες εύσωμες.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ηταν ένα από τα εκατοντάδες πακέτα βοήθειας που είχαν συγκεντρωθεί χθες το πρωί στο Δήμο Χαϊδαρίου με προορισμό τη Μάνδρα. Σακίδια πλάτης, βαλίτσες, σχολικές τσάντες, σακούλες από σούπερ μάρκετ, ό,τι έβρισκε κανείς να γεμίσει, σχημάτιζαν ένα μικρό βουνό στο χώρο υποδοχής του δημαρχείου. Αντίστοιχες εικόνες υπάρχουν αυτές τις ημέρες και σε άλλα δημαρχεία, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία και σε αθλητικούς φορείς, που συνδράμουν όπως μπορούν στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής.

Η αντίστοιχη βοήθεια που παρέχει η Πολιτεία είναι πάντα θέμα για μεγάλη συζήτηση και ακόμα μεγαλύτερη κριτική. Ο συντονισμός του κράτους, η ενεργοποίηση έκτακτων μηχανισμών, οι οικονομικές παροχές, τα συνεργεία καταγραφής, όλο αυτό το γαϊτανάκι της κρατικής ομπρέλας, είναι αυτονόητο και ας μη λειτουργεί τόσο οργανωμένα όσο θα έπρεπε. Μερικές φορές όμως πέρα από την γκρίνια και την κριτική που οφείλουμε να ασκούμε, καλό είναι να στεκόμαστε και στην απλόχερη ανταπόκριση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που βοηθούν από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα που δεν πρέπει να χάσει η κοινωνία. Το νοιάξιμο για τον άγνωστο συνάνθρωπο και, από ό,τι φαίνεται, από αυτό το «κοινωνικό μέρισμα» έχουμε αρκετό.

Ωστόσο πάντα σε τέτοιες ώρες θα βρεθούν και εκείνοι που αθώα θα αναρωτηθούν πού πήγαν οι ΜΚΟ και γιατί δεν βοηθούν τους Ελληνες συμπολίτες μας. Θα βρεθούν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι λιγότερο αθώα και περισσότερο στοχευμένα, αλλάζουν το ερώτημα γιατί οι ΜΚΟ βοηθούν μόνο τους μετανάστες και όχι τους Ελληνες. Οι πρώτοι ίσως να μη γνωρίζουν, οι δεύτεροι γνωρίζουν καλά αλλά το αποκρύπτουν, πως πολλοί από τους εθελοντικούς φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός στα νησιά βρίσκονται τώρα και στη Δυτική Αττική. Οπως οι Γιατροί του Κόσμου αλλά και οι εθελοντές ναυαγοσώστες της Lifeguard Hellas, που από τη Μυτιλήνη βρέθηκαν στη Δυτική Αττική χωρίς να βάζουν αποκλεισμούς στη δράση τους. Εκεί όπου βρέθηκαν και τα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας για να βοηθήσουν με τη σειρά τους εκείνους που τους βοήθησαν. Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, πάντα γκρινιάζουν εκείνοι που δεν βοήθησαν κανέναν. Ούτε τους ξένους ούτε τους Ελληνες.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap