Τέρμα τα πειράματα…

20/11/17 • 09:48 | UPD 20/11/17 • 09:48

Γράφονται αυτές οι γραμμές με καταμέτρηση του 70% των ψηφισάντων και έχουν μπει αποτελέσματα της ψηφοφορίας όχι μόνον από την περιφέρεια, αλλά και από την Αθήνα

Γράφονται αυτές οι γραμμές με καταμέτρηση του 70% των ψηφισάντων και έχουν μπει αποτελέσματα της ψηφοφορίας όχι μόνον από την περιφέρεια, αλλά και από την Αθήνα. Η Φώφη Γεννηματά κερδίζει τον έντιμο αγώνα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς με αποτέλεσμα αδιαμφισβήτητο.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Είναι δίκαιη η απόφαση των πολιτών για την επιλογή της. Η Γεννηματά έδειξε τη γενναιότητα του ηγέτη. Είχε εξασφαλίσει την ηγεσία στο λεηλατημένο ΠΑΣΟΚ. Ομως αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντοχές της με ανοιχτή πρόσκληση σύγκλισης προς τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. Το εγχείρημα ούτε μικρό ήταν ούτε έδειχνε να έχει ισχυρή προοπτική επιτυχίας.

Η Φώφη Γεννηματά τόλμησε και πέτυχε και πραγματοποίησε αυτό που τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ, φαινόταν ακατόρθωτο: Γεννήθηκε χθες βράδυ από τους πολίτες η Κεντροαριστερά.

Σήμερα η προτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο της Γεννηματά βαραίνει πολύ τους ώμους της. Της έδωσαν εντολή να συνεχίσει την πορεία που χάραξε. Να ξανασυστήσει το χώρο και να απαιτήσει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα που βιώνει βαθύτατη κρίση, καθώς η διακυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου διολισθαίνει όλο και σε πιο αυταρχικές μεθόδους για τη συντήρησή τους στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν, με τα ΜΜΕ που ελέγχουν, να στήσουν εμπόδια στην εκλογή της Φώφης Γεννηματά. Το επιχείρησαν ακόμη και με νομοσχέδια που έφεραν στη Βουλή. Ομως αυτό που μέτρησε στους πολίτες ήταν η καθαρότητα του αγώνα της, η ειλικρίνεια στις θέσεις της και η αισιοδοξία της ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερες μέρες.

Το χθεσινό αποτέλεσμα, που εκφράστηκε με την εμπιστοσύνη των χιλιάδων πολιτών στο πρόσωπό της, χρήζει σωστής ανάγνωσης: Η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπορεί να αντλεί δυνάμεις πλέον από τις δεξαμενές της Κεντροαριστεράς, αλλά αποδεδειγμένα εξάντλησε και την υπομονή όσων πίστεψαν ότι κάτι νέο γεννιόταν. Το νέο γεννήθηκε χθες.

Η δεύτερη είναι ότι ισχυρή Κεντροαριστερά σημαίνει ισχυρή αντιπολίτευση και ικανός αντίπαλος απέναντι στον Τσίπρα στο Κοινοβούλιο. Οι πολίτες, είτε προσήλθαν στο κάλεσμα της συγκρότησης είτε όχι, τώρα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς. Η Κεντροαριστερά πολιτεύεται ως δύναμη εκσυγχρονιστική, πατριωτική, με ευρωπαϊκό πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύει.

Η τρίτη ανάγνωση έχει πολλούς αποδέκτες. Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά έδωσε απάντηση και στα όσα ακούστηκαν κατά την εκλογική διαδικασία από κάποιους: για το πέρασμα σε άλλη εποχή, για ανανέωση ηλικιακή, για ηγεσία της Κεντροαριστεράς μέσω Βρυξελλών και δι’ αντιπροσώπου.

Νομίζω ότι όμοια πολιτική πορεία των Τσίπρα και Ανδρουλάκη έκανε σκεπτικούς τους πολίτες. Το πείραμα Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς. Δεύτερο γιατί χρειαζόταν. Ομως τώρα χρειάζεται υπακοή στην απόφαση της πλειοψηφίας και ομόψυχος αγώνας. Είναι το έντιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου