Έννοιες όπως ευθύνη και ευθιξία απουσιάζουν από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης

19/11/17 • 11:45 | UPD 19/11/17 • 11:45

Οι λέξεις είναι περίεργες. Εχουν δύναμη και συνήθως εκδικούνται όποιους τις χρησιμοποιούν χωρίς να τις πιστεύουν. Οταν μάλιστα μιλάμε για πολιτικούς, κάθε κουβέντα παράγει αποτελέσματα. Θετικά ή αρνητικά.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, μιλούσε για αξιοπρέπεια και κατηγορούσε τους «Σαμαροβενιζέλους» ως προδότες, νενέκους και μνημονιακούς. Ο Τσίπρας διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια και ότι το σχέδιό του θα γινόταν αποδεκτό μετ’ επαίνων από τους δανειστές. Αποδείχθηκε μέγας δημαγωγός και λαοπλάνος. Μέσα σε 2 χρόνια είχε προλάβει να υπογράψει δύο Μνημόνια και να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των δανειστών για δημιουργία Υπερταμείου στο οποίο πέρασε το σύνολο της κρατικής περιουσίας.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ αξιοπρέπειας πήγαν περίπατο. Ας θυμηθούμε τι έλεγε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν η νίκη της τον Μάιο του ίδιου χρόνου είχε θεωρηθεί προάγγελος της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές: «Ολοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Στην αξιοπρέπεια που σημαίνει απλά ότι τα παιδιά μας δεν θα λιποθυμούν στα σχολεία από έλλειψη τροφής, στην αξιοπρέπεια που σημαίνει ότι οι πολίτες και οι περιουσίες τους δεν θα κινδυνεύουν από μια δυνατή βροχή. Στην αξιοπρέπεια που σημαίνει απλά ότι δεν υπάρχουν περιοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας χωρίς στοιχειώδεις υποδομές στον 21ο αιώνα».

ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ η κυρία Δούρου πριν από τρία χρόνια και για να είμαστε δίκαιοι, όχι μόνο αυτή αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό του. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα θρήνησε ψυχές στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο επειδή το έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής είχε κολλήσει στα συρτάρια της Περιφέρειας Αττικής. Η μελέτη εγκεκριμένη από τον Οκτώβριο του 2014, τα έργα στα χαρτιά. Οι εύκολες λύσεις του 2014 έγιναν εύκολες δικαιολογίες το 2017.

ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΠΩΣ αξιοπρέπεια και ευθιξία έχουν χαθεί από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης. Πού είναι το πλεόνασμα ηθικής και αξιών για το οποίο καμάρωνε ο πρωθυπουργός; Πού είναι η αλλαγή του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου που υποσχόταν στους πολίτες;

Προχθές και υπό την πίεση της κοινής γνώμης ο πρωθυπουργός πέρασε έξω από τη Μάνδρα για μία φωτογραφία. Ο ίδιος στο twitter δήλωσε ότι πήγε «δίπλα στους πολίτες», όμως, όπως είπε η δήμαρχος Μάνδρας, ο κ. Τσίπρας δεν μπήκε στην πόλη για να δει την καταστροφή αλλά έμεινε στον αυτοκινητόδρομο.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ κυνηγούν την κυβερνητική παράταξη. Οχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα όσα έλεγαν για την ενίσχυση των ασθενέστερων, τη βελτίωση της καθημερινότητας στις υποβαθμισμένες περιοχές και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έμαθαν γρήγορα τα κόλπα της εξουσίας. Υποσχέθηκαν τα πάντα, ψήφισαν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για να διατηρήσουν την καρέκλα τους και υποστηρίζουν φανατικά όσα είχαν καταγγείλει πριν από το 2015.

Κανείς υπουργός δεν φταίει για τίποτε, κανείς δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί για εξόφθαλμες παραλείψεις του, κανένας συριζαίος αξιωματούχος δεν θυμάται τι έλεγε πριν από τρία χρόνια.

ΟΜΩΣ, ΠΛΕΟΝ ο κόσμος τούς έμαθε και περιμένει να τους τιμωρήσει στις κάλπες. Η αλαζονεία και ο κυνισμός είναι πολιτικά χαρακτηριστικά που απεχθάνονται οι πολίτες, ιδίως όταν κάθε μήνα πληρώνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του λαϊκισμού.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής