Εκεί Πολυτεχνείο

17/11/17 • 11:11 | UPD 17/11/17 • 11:11

Τριάντα τέσσερα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καταντήσαμε να επιτρέπουμε σε μια χούφτα αγνώστων να κλειδαμπαρώνεται σε πανεπιστημιακό χώρο

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αξίζει να γίνει αντικείμενο πανεπιστημιακής διατριβής. Εντός του Πολυτεχνείου βρίσκονται ταμπουρωμένοι καμιά 100ριά άτομα, αντιεξουσιαστές όπως αυτοαποκαλούνται, αλλοδαποί οι περισσότεροι και χωρίς να ανήκουν σε κάποια από τις «γνωστές άγνωστες» ομάδες.

Κυριακές, αυτός ο γρίφοςΓράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Εκτός του Πολυτεχνείου βρίσκονται εκείνοι που αντιτάχθηκαν στον αποκλεισμό του χώρου και καταγγέλλουν προβοκατόρικη κίνηση που εξυπηρετεί το σύστημα. Στους εκτός μετρώνται οι «παραδοσιακοί» (αν μας επιτρέπεται ο όρος) αναρχικοί που φθάνουν συνήθως μέχρι την κατάληψη του κτιρίου Γκίνη και όχι όλου του Πολυτεχνείου και φυσικά οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που επίσης παραδοσιακά ηγούνται των δυναμικών εκδηλώσεων.

Στους «έξω» και η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, που επίσης κατηγόρησε τους «μέσα», σημειώνοντας βέβαια πως η «κατάσταση πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και όχι με μέσα καταστολής».

Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2017. Τριάντα τέσσερα χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταντήσαμε να επιτρέπουμε σε μια χούφτα αγνώστων να κλειδαμπαρώνεται και να καταλαμβάνει έναν πανεπιστημιακό χώρο απαγορεύοντας την είσοδο στους πολίτες και η αντιμετώπιση της εισβολής να επιχειρείται όχι από το οργανωμένο κράτος, αλλά από μεμονωμένες ομάδες!

Η επίσημη Πολιτεία διά των οργάνων της, δηλαδή η Αστυνομία, τα συναρμόδια υπουργεία και η διοίκηση του Πολυτεχνείου, παρακολουθεί αμέτοχη, λες και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια άλλη χώρα που δεν την αφορά.

Η κωμικοτραγική εικόνα συμπληρώνεται από την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η οποία ζητά από την Αστυνομία να ελεγχθεί αν τελούνται οι αξιόποινες πράξεις της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και της άσκησης παράνομης βίας.

Σημειώστε όμως ότι αυτές οι πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να μπουν στον πανεπιστημιακό χώρο, αφού ο νόμος το επιτρέπει μόνο για κακουργηματικού τύπου αδικήματα και μάλιστα στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Οπότε ποιο ακριβώς είναι το νόημα της εισαγγελικής έρευνας; Μάλλον κανένα. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακό άσυλο σημαίνει άβατο για τους πολίτες και ελευθέρας για τους διαφόρους που θέλουν να δρουν ανενόχλητοι από το νόμο.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου