Διαγγέλματα Μικροπολιτικού

15/11/17 • 10:59 | UPD 15/11/17 • 10:59

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

 

Προσπαθώ να θυμηθώ πόσα διαγγέλματα μετράμε στα χρόνια από Μεταπολιτεύσεως. Νομίζω ότι όσα έκανε ο Τσίπρας στα τρία χρόνια που κατέχει την εξουσία είναι όσα έχουν κάνει όλοι οι πρωθυπουργοί μαζί, πέραν εκείνων με τα οποία ήθελαν να αναγγείλουν εκλογές. Γιατί όταν ενημερωνόμαστε ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα, ξέραμε ότι θα ακούγαμε την αναγγελία εκλογών με αφορμή εθνικούς λόγους, κατά συνταγματική επιταγή -και σχεδόν πάντα αδιευκρίνιστους-, ώστε να δικαιολογείται η προσφυγή στις κάλπες πριν εκπνεύσει η οριζόμενη τετραετία.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ομως, ευτυχώς από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας ξέρουμε ότι το διάγγελμα έχει στόχο να μας εξαπατήσει και έτσι δεν ανησυχούμε. Ακόμη και το διάγγελμα απώλεσε τη σοβαρότητά του με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Ο Τσίπρας κατάφερε να λέει ότι θα απευθύνει διάγγελμα και να μην ενδιαφέρεται κανείς για το περιεχόμενό του. Μέσα στις τελευταίες οκτώ μέρες μάς απηύθυνε δύο διαγγέλματα, που μάλλον μας διασκέδασαν παρά μας έκαναν σοφότερους.

Στο πρώτο με τα paparapapers -δεν τολμώ να μην αποδώσω τον προσφυή χαρακτηρισμό στον Πρετεντέρη- νομίσαμε ότι είχε ως στόχο τις ελίτ και κατ’ επέκταση έβαλε και τη Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ασχετο που ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι έκανε ταξικό διάγγελμα, χωρίζοντας τα πρόβατα-πένητες από τις ελίτ-εκατομμυριούχους, σ’ εμάς φάνηκε ότι επιδόθηκε σε κουτσομπολιό σαν αυτά που διαβάζουμε στα ιλουστρασιόν περιοδικά, κυρίως στα κομμωτήρια, που ασχολούμεθα με… τις τρίχες.

Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, ομολογώ mea culpa. Η πραγματική αιτία για το πρωθυπουργικό διάγγελμα ήταν οι εκλογές για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ηταν μια απελπισμένη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συγκρατήσει ψηφοφόρους που σπεύδουν να βρουν νέα στέγη ή εκείνους που επιστρέφουν εκεί από όπου έφυγαν.

Το προηγούμενο διάγγελμα ήταν ο έμμεσος τρόπος που επέλεξε η ομάδα προπαγάνδας Μαξίμου, ώστε να θυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας τα σκάνδαλα των αστικών κομμάτων. Τα σκάνδαλα της δικής του διακυβέρνησης είμαι βέβαιη ότι δεν θα τα μάθουμε μέσω διαγγέλματος Μητσοτάκη, αλλά διά της δικαστικής οδού και του ειδικού δικαστηρίου.

Το δεύτερο διάγγελμα Τσίπρα ήταν ακόμη… καλύτερο, γιατί είχε… «φιλανθρωπικό» περιεχόμενο. Αφού κατέκλεψε τη μεσαία τάξη, τους συνεπείς και έντιμους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τα «μπλοκάκια», τους συνταξιούχους, αποφάσισε σαν Ρομπέν των Δασών να μοιράσει ψίχουλα από τα κλεμμένα. Θα έπρεπε να ντρέπεται…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου