Ο «Ε.Τ.» ανέδειξε τον εμπαιγμό με το μέρισμα

15/11/17 • 08:05 | UPD 15/11/17 • 08:05

Eνα 24ωρο μετά την εξαγγελία του κ. Τσίπρα για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του δεκαμήνου του έτους, από τα οποία προκύπτει ότι η υστέρηση στα έσοδα ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το περίφημο πλεόνασμα, και μάλιστα το υπερπλεόνασμα για το οποίο επαίρεται ο κ. Τσίπρας, δεν είναι αποτέλεσμα ούτε των επιδόσεων της οικονομίας, ούτε της κυβερνητικής πολιτικής. Η οικονομία συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς στασιμότητας, ενώ ακόμα και ο χαμηλός στόχος για ανάπτυξη 1,8% είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με τους στόχους και το πλεόνασμα που είναι καθαρά αποτέλεσμα της άγριας περικοπής δαπανών, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, της στάσης πληρωμών του Δημοσίου και της εκτίναξης των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου παρουσίασε διάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η κυπριακή οικονομία, ενώ το 2014 κατέγραφε ύφεση 1,4%, από το 2015 και μετά έτρεχε με ρυθμούς 2 ως 3,9%. Αντιθέτως, η ελληνική οικονομία, το 2014, δηλαδή επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης, ενώ από το 2015 που πέρασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα ήταν να οπισθοδρομήσει και να πέσει σε τέλμα.

Για τους λόγους αυτούς συνιστά εμπαιγμό το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζει ο κ. Τσίπρας. Ενα μέρισμα, το οποίο, όπως εξήγησε από χθες ο Ελεύθερος Τύπος, δεν είναι ούτε καν 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που έσπευσαν άκριτα να υιοθετήσουν κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας έσπευσε να βαφτίσει ως «παροχές» την κρατική επιδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και τα αναδρομικά των συνταξιούχων ύψους 315 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν αναγκαστική συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις.

Κατά συνέπεια, το πραγματικό μέρισμα που θα δοθεί ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ, ποσό που έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες στο πολλαπλάσιο και θα ξαναπληρώσουν από 1ης – 1- 2019 με τα νέα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου