Η επόμενη μέρα

14/11/17 • 10:00 | UPD 14/11/17 • 10:00

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η νίκη της Φ. Γεννηματά είναι ξεκάθαρη. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση ακόμη πιο ξεκάθαρο. Και η βούληση των πολιτών για να συγκροτηθεί ο ιδεολογικός χώρος ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κρυστάλλινη. Ας δούμε τώρα κάποιες λεπτομέρειες που κρύβονται μέσα στη μεγάλη εικόνα.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Παρατήρηση πρώτη: Οταν έγινε σαφές ότι στον δεύτερο γύρο περνούν οι Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης, έσπευσαν οι συνυποψήφιοί τους να συγχαρούν τη Φ. Γεννηματά. Το επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός; Ναι, αλλά κυρίως επειδή αυτό απαιτεί η επόμενη μέρα. Τόσες διακηρύξεις για ενότητα, για υπακοή στην πλειοψηφία, για «στρατιώτες» ήταν για το θεαθήναι; Αποδείχτηκε με αδιαμφισβήτητο τρόπο πως όχι. Και αυτό από μόνο του στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Οι επτά, λοιπόν, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα με αίσθημα ευθύνης, όπως απαιτούσε η περίσταση.

ΠΟΙΟΣ εμφανίστηκε με κενά τόσο στον πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε στοιχειώδεις χειρισμούς; Ο Ν. Ανδρουλάκης. Θα έπρεπε να συγχαρεί πρώτος τη Φ. Γεννηματά για τη νίκη της, όπως και τους συνυποψηφίους τους για τον καλό αγώνα που έδωσαν. Δεν το έκανε.

Παρατήρηση δεύτερη: ΠΟΙΟ είναι το σημαντικότερο προσόν του που προβάλλει ο Ν. Ανδρουλάκης; Οτι είναι νέος. Αν ήμουν στην θέση του, θα το περνούσα μάλλον διακριτικά. Δεν τον συμφέρει να θυμούνται οι πολίτες ότι με το διαβατήριο της νεότητας ο Τσίπρας πέρασε στην εξουσία, και τώρα εκείνοι που τον πίστεψαν σπεύδουν να γίνουν συνιδρυτές στον νέο πολιτικό φορέα. Επειδή τους εξαπάτησε; Κυρίως επειδή δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί επ’ ωφελεία των πολιτών και της χώρας καμία ευκαιρία. Μεγάλο μειονέκτημα η απειρία και το υπερφυές ΕΓΩ.

Παρατήρηση τρίτη: Πολλοί που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναρωτήθηκαν πώς ο Ν. Ανδρουλάκης κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό -καθόλου ευκαταφρόνητο- και μάλιστα πανελλαδικά; Η απάντηση είναι ότι ο Ανδρουλάκης -όπως και ο Τσίπρας- υπήρξε παιδί του κομματικού σωλήνα. Τελείωσε το Πολυτεχνείο Ξάνθης, όπου ηγήθηκε της ΠΑΣΠ, πήρε πτυχίο και δεν εργάστηκε ποτέ. Χάρη στην ευεργεσία του Β. Βενιζέλου του παραδόθηκε… το ΠΑΣΟΚ.

Δύο «λεπτομέρειες»: Η πρώτη ότι συμπεριφέρθηκε προς τον Β. Βενιζέλο όπως είθισται να κάνουν οι ευεργετηθέντες. Ητοι αγνωμόνως. Το δεύτερο ότι ελέγχει το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ -από την εποχή που ήταν γραμματέας- και τον χρησιμοποίησε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης ξεκίνησε ήδη τον πόλεμο κατά της Γεννηματά, που ψηφίστηκε από το 42% των προσελθόντων. Του θυμίζω ότι η μάχη δεν είναι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καν για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκεί είναι ήδη εκλεγμένη η Γεννηματά. Είναι για την Κεντροαριστερά. Πιστεύει ότι η πολιτική αγωγή που επιδεικνύει -από την προκήρυξη των εκλογών ως ΚΑΙ χθες- εγγυάται την ενότητα της επόμενης μέρας; Ας το σκεφτεί…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου