Η κοροϊδία με τους πλειστηριασμούς

13/11/17 • 08:03 | UPD 13/11/17 • 08:03

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ανέλθει στην εξουσία είχε κάνει σημαία την υπόθεση των πλειστηριασμών. Ο Αλέξης Τσίπρας απειλούσε την κυβέρνηση Σαμαρά να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς, ενώ διαβεβαίωνε τους δανειολήπτες ότι κανένα σπίτι δεν θα περάσει στα χέρια τραπεζίτη.

Το 2015 οι τράπεζες υπέστησαν συντριπτικά πλήγματα λόγω του δημοψηφίσματος και της επιβολής capital controls. Είχε προηγηθεί ένα εξάμηνο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ να αποσυρθούν από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε σε τιμές-ψίχουλα και χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και των εγχώριων μετόχων, με αποτέλεσμα ο έλεγχος των τραπεζών να περάσει στα χέρια ξένων funds.

Τώρα η κυβέρνηση προγραμματίζει να ξεκινήσει μαζικούς πλειστηριασμούς και ήδη η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει το έδαφος κάνοντας λόγο για «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Η αλήθεια είναι ότι από την 1η.1.208 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται για ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ, δηλαδή για κατοικίες σε μεσοαστικές περιοχές, ενώ περιορίζεται η εμβέλεια του αποκαλούμενου νόμου Κατσέλη, που λειτουργούσε ως ασπίδα για την πρώτη κατοικία.

Επιπλέον, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια έχουν περάσει μέσω τιτλοποιήσεων σε funds αντί πινακίου φακής και στο 7% της αξίας τους. Πακέτα δανείων ελέγχονται από τα «κοράκια», όπως τα έλεγε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πλέον βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες τα «σφυριά» θα ακούγονται σε όλη την επικράτεια.
Ο κ. Τσίπρας από εκεί που δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός τώρα προγραμματίζει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας υπέρ των συμφερόντων των funds και σε βάρος των δανειοληπτών.

Ο ίδιος ευθύνεται τόσο για την επιδείνωση της κρίσης στην οικονομία, που επέστρεψε στην ύφεση, όσο και για τη μεταβίβαση του τραπεζικού συστήματος σε ξένους επενδυτές. Ο εμπαιγμός των δανειοληπτών συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που θα βιώσει δύσκολες πολιτικά στιγμές όσο θα φουντώνουν οι πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου