Η Ελλάδα χάνει τις ευκαιρίες της

12/11/17 • 08:33 | UPD 12/11/17 • 08:33

Η απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη διαρκώς μεγαλώνει. Η Ελλάδα, στα σχεδόν τρία χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έχει υποχωρήσει σημαντικά σε όλους τους δείκτες.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει μπει σε μια δίνη ύφεσης, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι της τάξης των 300 ευρώ, χωρίς να προσθέτουν εισοδήματα στο ΑΕΠ, ενώ, αντιθέτως, οι επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις γίνονται ολοένα και επαχθέστερες.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλους τους τομείς, ενώ πλέον σοβαρά ζητήματα διαφάνειας προκύπτουν από τις καταγγελίες στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών.

Το κομματικό κράτος διαρκώς διογκώνεται, οι προσλήψεις ημετέρων πολλαπλασιάζονται και μαζί τους οι πιέσεις προς τον ιδιωτικό τομέα και τις παραγωγικές δυνάμεις εντείνονται μέσω της αύξησης των φόρων και των εισφορών.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αποκαλύπτει σήμερα τις πρώτες αποφάσεις για τις συντάξεις στο Δημόσιο, όπου προκύπτουν μειώσεις έως 31%. Η πραγματική οικονομία διαλύει το μύθο που πλάθει το Μαξίμου για δήθεν τέλος σε επιτροπεία και Mνημόνια.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μας ξαναδανείσουν και για το λόγο αυτό εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις, όπου οι διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος θα εξαρτώνται από την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Το πραγματικό ζητούμενο για τον πολίτη είναι το πώς θα πληρώνει λιγότερους φόρους για να έχει καλύτερες υπηρεσίες. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων, με αντίστοιχη περιστολή δαπανών, όμως η πορεία προς την κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη.

Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της σημερινής κυβέρνησης μας οδηγεί διαρκώς μακρύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το μέλλον. Το τέλος των Μνημονίων που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας αφορά μόνο τους δανειστές που δεν θα έχουν υποχρέωση νέας χρηματοδότησης.

Η ΕΛΛΑΔΑ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της. Και αυτό δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι εφικτό, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αγορά των επιτοκίων.

Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα έχασε χρόνο και οι πολίτες χρήμα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι χαμένες ευκαιρίες για ανάκαμψη της χώρας στη σημερινή συγκυρία, αλλά και το γεγονός ότι δυσκολεύουν και οι κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

ΜΕ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ εξουθενωμένα από τους φόρους, τις επιχειρήσεις στεγνές από ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα να υπολειτουργεί, θα χρειαστεί ένα πραγματικό σοκ στην οικονομία προκειμένου να έλθουν επενδύσεις και προσέλκυση νέων κεφαλαίων στη χώρα μας.

ΤΟ ΣΟΚ αυτό μπορεί να είναι η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Ομως, όσο καθυστερεί τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για την οικονομία και τους πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής