Ο μεγάλος θυμός, γένους αρσενικού

04/11/17 • 10:56 | UPD 04/11/17 • 10:56

Η σεξιστική αντιμετώπιση που βιώνει για μία ακόμα φορά η Βίκυ Σταμάτη είναι προφανής

Ηταν ίσως η πιο ειλικρινής στιγμή της Βίκυς Σταμάτη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Η ώρα που έμπαινε στο ταξί αποχαιρετώντας δημοσιογράφους και κάμερες με το μεσαίο της δάχτυλο προτεταμένο. Ηταν μια υβριστική, αλλά διόλου υποκριτική εξωτερίκευση της εσωτερικής οργής της, που η ίδια καταπίεζε τόσα χρόνια μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει μια μεγαλύτερη ανάγκη της: την κοινωνική αναγνώριση. Μια αναγνώριση που θα κατακτούσε μέσα από τη δόξα και το χρήμα που της χάριζε ο γάμος με έναν παντοδύναμο υπουργό. Και τα κατάφερε, μέχρι που το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο Ακης Τσοχατζόπουλος συμπαρέσυρε και εκείνη. Ομως αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Η ζωή της έχει γίνει φύλλο και φτερό. Από το γάμο στο «Four Seasons» και τα πανάκριβα κρόσσια κουρτινών μέχρι τις μέρες της στο ψυχιατρείο, τη φυλακή και το σπίτι του Χαλανδρίου. Προς τι λοιπόν η έκπληξη και ο μεγάλος θυμός που πλημμυρίζει σόσιαλ μίντια, δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία τα τελευταία 24ωρα; Επειδή ύψωσε το δάχτυλο ή επειδή είπε πως θα ζητήσει διαζύγιο;

Το τελευταίο ίσως να είναι η απάντηση. Διότι αν κρίνουμε από τα σχόλια που ακολούθησαν, ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη της γυναικείας πονηριάς της. Ξαφνικά η Βίκυ Σταμάτη έγινε θύτης και ο Ακης Τσοχατζόπολος το θύμα. Τον παράτησε, λέει, τώρα που δεν της προσφέρει πια τη χλιδή που επιζητούσε. Το ότι δεν τον είχε παρατήσει βέβαια όλα αυτά τα χρόνια που μπαινόβγαινε στις φυλακές ή στα νοσοκομεία δεν το μετρούν. Ανάμεσα στα εκατοντάδες μισογυνικά σχόλια που γράφηκαν ή ακούστηκαν και τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την ποινική ουσία της υπόθεσης, ξεχωρίζει αυτό του Παύλου Πολάκη, που τη χαρακτήρισε «πλούσιο τσουλί» που είχε ξεκινήσει από «φτωχό νυμφίδιο». Κουβέντα όμως για το γεγονός ότι για να εκπληρώσει το ρόλο του ένα νυμφίδιο ή ένα τσουλί πρέπει να υπάρχει στην ιστορία και ένας προαγωγός.

Η σεξιστική αντιμετώπιση που βιώνει για μία ακόμα φορά η Βίκυ Σταμάτη είναι προφανής. Αυτό βέβαια δεν την αθωώνει ούτε για την αλαζονική συμπεριφορά της ούτε για τις προκλητικές συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις της ούτε φυσικά για την ίδια την ουσία της υπόθεσης για την οποία έχει κριθεί ένοχη από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Βίκυ Σταμάτη μπήκε φυλακή επειδή οι δικαστές αποφάσισαν πως εν γνώσει της συμμετείχε στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν την καταδίκασαν επειδή ήταν γυναίκα. Σε αντίθεση με τους λαϊκούς δικαστές που πάτησαν για τη δημόσια διαπόμπευσή της στο χαλί που έστρωσε η ίδια.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap