Ξέρω τι έκανες πέρσι στο twitter

30/10/17 • 11:29 | UPD 30/10/17 • 11:29

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελυθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Σαν μια τεράστια μαύρη θάλασσα από μελάνι, το Ιντερνετ κλέβει ασταμάτητα τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Οποια σελίδα και αν αναζητήσαμε, οποιαδήποτε πληροφορία και αν γκουγκλάραμε, όποιον λογαριασμό και αν ακολουθήσαμε, όλα τα ψηφιακά μας ίχνη καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται και αξιοποιούνται καταλλήλως. Από διαφημιστές μέχρι πολιτικούς.

kontaraki-130x140-1 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο εφιάλτης τελείωσε
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Από φίλους και εχθρούς. Από ένα σύμπλεγμα καλωδίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέχρι τον Βερναρδάκη. Ολοι μπορούν, αρκεί να διαθέτουν μετρίου επιπέδου γνώσεις και, φυσικά, να έχουν το απαραίτητο ενδιαφέρον. Πρέπει να τους νοιάζει τι σου αρέσει, πού δίνεις το like, τι σκέφτεσαι να αγοράσεις, ποιον υποστηρίζεις, πού θα ρίξεις την ψήφο σου στις επόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση καίγεται για το πολιτικό βαρόμετρο του twitter και του facebook. Και η αντιπολίτευση φυσικά. Ολα τα κόμματα πλέον έχουν στα επικοινωνιακά επιτελεία τους πληροφορικάριους που ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάγνωση ψηφιακών σχολίων και σφυγμομετρούν αντιδράσεις σε χρόνο dt. Φυσικά, αυτού του είδους οι καταγραφές δεν έχουν την εγκυρότητα μιας κανονικής σφυγμομέτρησης, με συμβατικά δηλαδή μέσα, όπου υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων, όπως ηλικία, επάγγελμα, ενδιαφέροντα.

Στο χαοτικό σύμπαν των σόσιαλ μίντια είσαι ό,τι δηλώσεις, και το κυριότερο, μπορείς να πολλαπλασιαστείς. Να δημιουργήσεις ψεύτικα προφίλ, να διασπείρεις ανύπαρκτες ειδήσεις, να τρολάρεις πρόσωπα και καταστάσεις, να προσβάλεις ή να εξυμνήσεις. Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά χωρίς ποτέ να αποκαλυφθείς, χωρίς κανείς να μάθει αν είσαι μετακλητός σε κάποιο υπουργείο ή, όταν συμβεί αυτό, να μην έχει πλέον σημασία, διότι η δουλειά έχει γίνει.

Αν βέβαια είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού να χρησιμοποιεί εργαλεία που παρακολουθούν τι συμβαίνει με τους «δεξιούς λογαριασμούς» για να βοηθήσει -προφανώς- τους «αριστερούς λογαριασμούς» είναι άλλη υπόθεση. Για την ακρίβεια, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση για τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, μέλος της οποίας είναι ο υπουργός της ιστορίας μας.

Μόνο που η εκτίμηση και η ψήφος της κοινωνίας δεν κερδίζεται ούτε από στημένες δημοσκοπήσεις ούτε από ψηφιακούς λογαριασμούς ανύπαρκτων πολιτών. Αλλά ακόμα και αν κάποια πολιτική δύναμη, κάπου στον πλανήτη, καταφέρει με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ (ή δολαρίων) και με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών να διακινήσει fake news και να δημιουργήσει στρατιές από τρολ για να κερδίσει την εξουσία, θα τα καταφέρει αλλά δεν θα μακροημερεύσει. Διότι η κοινωνία ξέρει να κάνει delete σε εκείνους που την εξαπάτησαν.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap