Ο καταλανικός αλυτρωτισμός περνάει τα σύνορα

27/10/17 • 12:45 | UPD 27/10/17 • 12:45

Σε λίγες μέρες υπάρχει περίπτωση τα Πυρηναία να θυμίζουν το όρος Καντίλ. Αν δεν σας λέει κάτι, πρόκειται για την οροσειρά που χωρίζει το τουρκικό από το ιρακινό Κουρδιστάν και αποτελεί καταφύγιο των ανταρτών του ΡΚΚ!

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Οχι, δεν υπαινισσόμαστε πως οι Καταλανοί αντάρτες θα πάρουν τα βουνά για να αντισταθούν στους «Ισπανούς κατακτητές». Δεν ζούμε στο 1936 αλλά στο 2017 και η Ευρώπη υποτίθεται πως έχει αλλάξει σελίδα. Οπωσδήποτε όμως θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στην «Ευρώπη της ευημερίας και της δημοκρατίας» των 3-4 τελευταίων δεκαετιών.

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα The Local: «Την ώρα που η Ισπανία ετοιμάζεται να θέσει υπό την άμεση διοίκησή της την Καταλονία, κάποιοι αυτονομιστές Καταλανοί στην άλλη πλευρά των συνόρων και συγκεκριμένα στη νότια Γαλλία ετοιμάζονται με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους γείτονές τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Το βράδυ της Τετάρτης οπαδοί της καταλανικής ανεξαρτησίας ξεχείλισαν μια αίθουσα στο Περπινιάν -γαλλική πόλη με βαθιές καταλανικές ρίζες, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ισπανικά σύνορα- για να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τους «νότιους Καταλανούς».

«Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι. Είμαστε ο ίδιος λαός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 28χρονη Λόρα Πι».

Στο καταλανικό πολιτιστικό κέντρο του Περπινιάν εκπρόσωποι οργανώσεων της Βαρκελώνης έριξαν μαζί με ντόπιους στο τραπέζι ριζοσπαστικές ιδέες. Κάποιοι πρότειναν να ηγηθεί ο Πουτζδεμόντ μιας «εξόριστης καταλανικής κυβέρνησης» από το Περπινιάν, ένας Γαλλο-καταλανός απόστρατος κάλεσε τους κατοίκους να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους πολιτικούς φυγάδες, ένας 29χρονος ζήτησε «να παρασχεθεί στους συντρόφους μας οικονομική, λογιστική και όποια άλλη υποστήριξη ζητήσουν». Εξετάστηκε ακόμη και το -ελάχιστα πιθανό- σενάριο μαζικού προσφυγικού κύματος από τον Νότο.

Οπως και να ’χει, αν δείτε τον Πουτζδεμόντ και τον Τζουνκέρας στα γαλλικά Πυρηναία, να θυμάστε ότι σας το είχαμε πει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου