Λόγω… αφίσας

24/10/17 • 11:08 | UPD 24/10/17 • 11:08

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Τον καθηγητή Αγγελο Συρίγο δεν τον γνωρίζω. Αν και έχω πάρει μέρος σε εκλογές καθηγητών στο Πάντειο όπου διδάσκει, δεν έτυχε να συναντηθούμε. Τον «γνώρισα» τυχαία χθες, όταν στάθμευσα για λίγα λεπτά στη Χαριλάου Τρικούπη. Τον είδα να με κοιτάζει από την αφίσα που έγραφε: «Αυτός είναι ο φασίστας». Τον κοίταζαν και οι περαστικοί κι αν δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν γιατί είναι… φασίστας, έβλεπαν ποιοι υπέγραφαν την… «καταγγελία» κι έφευγαν κουνώντας το κεφάλι. Γύρισε κι ένας και μου είπε: «Βλέπετε, κυρία Παναγιωταρέα, πού καταντήσαμε; Νεολαία με κουκούλες δωσιλογικές».

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000-130x140 Ενα τσαφ...
  • Save
Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ρώτησα φίλο μου, συνάδελφο του Αγγελου Συρίγου στο Πάντειο, κι έμαθα το αμάρτημά του: Τόλμησε να παρατηρήσει δύο τύπους εξωπανεπιστημιακούς, που κολλούσαν αφίσες στους φρεσκοβαμμένους τοίχους του Ιδρύματος. Λίγη ώρα μετά κατέφθασε λόχος μαυροχιτώνων που τον έστειλε στο νοσοκομείο.

Ο καθηγητής Συρίγος, σ’ ένα κείμενό του, αναρωτιέται: «Τι έγινε και φτάσαμε έως εδώ;». «Ασήμαντες μειοψηφίες», γράφει, «που διέρχονται βίαια μέσα, θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας».

Μια από τις απαντήσεις, ίσως η πιο θλιβερή, είναι και αυτή: Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -ελάχιστη μεν μειοψηφία, ισχυρή δε- δήθεν υπερδημοκράτες του αριστερού πλεονεκτήματος, προσφιλείς στις… συλλογικότητες των είκοσι συνταξιούχων φοιτητών, τακιμιάζουν μαζί τους στοχοποιώντας κάποιους ως δεξιούς. Ε! Αυτοί δεν πρόκειται να δουν Θεού πρόσωπο. Τερατώδη ψέματα γράφονται εναντίον τους, λάσπη στον ανεμιστήρα και οι «συνάδελφοι»; «Γύρευε τη δουλειά σου» είναι η επωδός.

Ο καθηγητής με την κομματική δεξιά ταμπέλα, που του κρέμασαν στο λαιμό οι τεμπέληδες της αριστερής εύφορης κοιλάδας, νιώθει σχεδόν ένοχος. Μένει μόνος να αντιπαλέψει αυτά τα τέρατα που γεννούν ο κομματισμός, ο μηδενισμός των πάντων, ο φθόνος και η απανθρωπιά μιας πρόωρα χαμένης φοιτητικής αθωότητας.

Τα τελευταία χρόνια είχε μάλλον καταλαγιάσει το φαινόμενο του προπηλακισμού και του εκφοβισμού «ανεπιθύμητων» καθηγητών. Ομως ο νόμος Γαβρόγλου έφερε πίσω στα πανεπιστήμια στο δόγμα «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε», καλύπτοντας, απροκάλυπτα, τους μαυροχίτωνες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Επομένως, ας μην αναρωτιέται ο καθηγητής Συρίγος γιατί έγινε… αφίσα. Ξέρει ποιοι περιθάλπουν εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας την κατίσχυση, την κατάρρευση, τη διάλυση των πάντων.

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι τι είδους πολίτες είναι αυτοί που επωάζει η κυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου που στηρίζει την ασυδοσία και τροφοδοτεί το τυφλό κομματικό μίσος. Και πού μπορεί να οδηγήσει…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap