Επιτυχίες του Ελεύθερου Τύπου υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος

24/10/17 • 10:59 | UPD 27/10/17 • 12:23

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυρας

Το εύκολο για μία μερίδα πολιτικών είναι να κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης ότι «φταίνε για όλα». Πολλοί έχουν καριέρα καταγγέλλοντας τους δημοσιογράφους, αρκετοί έχουν ανέβει στην εξουσία ξιφουλκώντας κατά των συστημικών νέων. Πρόσφατος ήταν ο διάλογος Τραμπ-Τσίπρα για το πώς τους συμπεριφέρονται τα μέσα ενημέρωσης, όπου συμφώνησαν ότι πρέπει να τα «υπερβούν» μέσω των κοινωνικών δικτύων.

  • Save
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

«Fake news» είναι οι λέξεις που ακούμε συχνά από υπουργούς που έχουν πει μεγαλειώδη ψέματα. Ολοι θυμόμαστε ότι οι τράπεζες ότι θα άνοιγαν την επομένη του δημοψηφίσματος, ότι τα capital controls θα τελείωναν τον Σεπτέμβριο του 2015 και ότι η κυβέρνηση δεν θα ψήφιζε ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας.

Συνήθως οι «Πινόκιο» της πολιτικής αλλά και αυτοί που βρίσκονται σε φάση αποδρομής τα βάζουν με τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η ισοπέδωση είναι μία αντιδημοκρατική τακτική. Η συκοφάντηση συνολικά της αποκαλούμενης «τέταρτης εξουσίας» λειτουργεί τελικώς σε βάρος του πολίτη, που έχει για στήριγμα την εφημερίδα του, που συνήθως είναι το μέσο που παράγει ειδήσεις.

Δεν αντιλέγουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στη δημοσιογραφία και ότι πολλά συμφέροντα έχουν εισέλθει στα media. Ομως ο Τύπος παραμένει πυλώνας της δημοκρατίας, ενοχλεί την εξουσία, αποκαλύπτει θέματα, στηρίζει τον αδύναμο και όποιον θέλει να βρει το δίκιο του.

Αυτό έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό με τη μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για την επιστροφή αναδρομικών ύψους άνω των 15 εκατομμυρίων σε 160 πρώην βουλευτές.

Το ρεπορτάζ του Κώστα Κατίκου στην εφημερίδα μας προκάλεσε πολιτικό σεισμό και κυρίως συνέβαλε αποφασιστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ολα τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων, τοποθετήθηκαν κατά της πληρωμής των αναδρομικών και κάλεσαν τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν των απαιτήσεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εκδώσει στο άμεσο μέλλον την απόφαση για τον τρόπο καταβολής και η πίεση της κοινής γνώμης γίνεται ασφυκτική κατά όσων θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους. Το πολιτικό σύστημα έχει το λόγο προκειμένου να βρει οριστική νομική λύση για τη ζήτημα.

Ενα δημοσίευμα μπορεί να γλιτώσει από το δημόσιο ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό είναι ένα από τα «καλά του επαγγέλματος». Να δημοσιεύεις θέματα που έχουν κοινωνικό όφελος. Εάν στην προχθεσινή αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου προσθέσουμε τα αποκλειστικά μας θέματα προ μηνών για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών (που καταργήθηκαν μετά τα δημοσιεύματα), δεν είναι υπερβολή να επισημάνουμε ότι μόνο από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας το Δημόσιο έχει εξοικονομήσει ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Υπερήφανοι για το επάγγελμα που έχουμε επιλέξει, τους συντάκτες και τους συνεργάτες μας, απλώς συνεχίζουμε!

Οι διορισμοί καλά κρατούν

Παρακολουθώντας τις δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαπιστώνουμε ότι οι προσλήψεις μετακλητών και συμβούλων πολλαπλασιάζονται καθημερινώς. Δημιουργούνται νέες Γραμματείες, οι οποίες μετά πρέπει να στελεχωθούν από ειδικούς συνεργάτες, γραμματείς, επιστημονικό προσωπικό και απλούς μετακλητούς. Το Δημόσιο φορτώνεται με προσωπικό, οι υπερωρίες και τα «νυκτερινά» είναι η συνήθης διαδικασία για την προσαύξηση των αμοιβών και η ζωή συνεχίζεται για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακάλυψαν ότι η καριέρα ορισμένες φορές δεν είναι χολέρα, ιδίως όταν γίνεται με κρατικό χρήμα.

Οι πιέσεις στις τράπεζες εντείνονται

Σημαντική πτώση κατέγραψαν χθες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου λόγω της κατάστασης ομηρίας στην οποία βρίσκεται το πιστωτικό σύστημα της χώρας. Η κατάσταση της οικονομίας παραμένει στάσιμη, η πρόοδος στα κόκκινα δάνεια ανύπαρκτη και η προοπτική των stress tests θέτουν σε κατάσταση αναμονής τους επενδυτές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το δημοψήφισμα του Ιουλίου διέλυσε το πιστωτικό σύστημα, που δεν μπορεί να συνέλθει όσο υπάρχουν τα capital controls και η ανάπτυξη παραμένει αναιμική.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου