Στροφή στον ρεαλισμό ή τον επαρχιωτισμό;

19/10/17 • 14:26 | UPD 25/10/17 • 18:35

Γράφει ο διευθυντής του ElefterosTypos.gr, Γιώργος Μιχαηλίδης

Αν και οι πρώτες εικόνες από την συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ έδειξαν πως ο πρωθυπουργός μπορεί πλέον να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις τέτοιων γεγονότων, η επίγευση ήταν ντροπιαστική για όποιον αισθάνεται Έλληνας.

michaelides-arthrografos-1-130x140 Τροχαίο με άλλοθι το εισόδημα
  • Save
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Είναι αλήθεια πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε αντίστοιχη εικόνα με εκείνη που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα, ενός ανθρώπου δηλαδή, σε άλλο κόσμο…

Ο πρωθυπουργός, προσέχει την εμφάνισή του, έχει χάσει κιλά, ντύνεται αξιοπρεπώς και χρησιμοποιεί υποτυποδώς τα όποια επικοινωνιακά χαρίσματα έχει προς όφελός του. Αυτά για την εμφάνιση, τι γίνεται όμως με την ουσία;

Εκεί αδέρφια ηττηθήκαμε κατά κράτος, κι ας… παίζαμε με παίκτη παραπάνω. Τι εννοούμε με αυτό; Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτήν την περίοδο βρίσκεται ατύπως σε… μαύρη λίστα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι έχουν «παγώσει» σε έναν βαθμό τις σχέσεις τους με τον Αμερικανό πρόεδρο. Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη προς όφελός του ως μία κίνηση καλής θέλησης.

Όχι, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος εγκαινιάζοντας τις επαφές με ύφος «Γεια σου Αλέξη, τι κάνεις, καλώς ήλθες, με τα F16 τι θα κάνουμε;».

Η υπεροψία, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τα είχε ήδη συμφωνημένα όχι μόνο στο μυαλό του αλλά και επί της ουσίας, αφού το θέμα των F16 είχε σταλεί στο Κογκρέσο προς έγκριση μία μέρα πριν το ραντεβού στον Λευκό Οίκο!

Όλα τα παραπάνω μαζί με το αδιανόητο «Διαπίστωσα από την συζήτηση με τον Πρόεδρο ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά πολλές φορές γίνεται για καλό», δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει στροφή στον ρεαλισμό. Απλώς, έχει θαμπωθεί από τα πλεονεκτήματα του να είναι πρωθυπουργός και να βρίσκεται στην πολιτική αφρόκρεμα που είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να είναι αρεστός (στους ξένους) σε μία προσπάθεια να πετάξει το προσωπείο του αντισυμβατικού.

Ό,τι δηλαδή έκανε ο χαρακτήρας του επαρχιώτη που προσπαθούσε με γαλιφιές να ελιχθεί στο δύσκολο περιβάλλον της πρωτεύουσας στις κλασσικές ελληνικές ταινίες.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter