Μισθοί Βουλγαρίας, τιμές Γαλλίας

19/10/17 • 11:10 | UPD 19/10/17 • 11:10

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Είναι αυτή η χαρακτηριστική άνεση με την οποία παραμορφώνουν την πραγματικότητα, που σοκάρει περισσότερο και από την ίδια την πραγματικότητα! Προχθές ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε τελετή παράδοσης (!) της ακτής του Π. Φαλήρου χωρίς όμως τη… θάλασσα.

kontaraki-130x140-1 Αμέρικα-αμέρικα
  • Save
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «ολίγον υπερβολική» (sic) τη φασαρία που κάνουν τα ΜΜΕ και ο πολιτικός κόσμος για τα 2,4 δισ., δολάρια για την αναβάθμιση των F-16. Ακολούθησε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, ανακοινώνοντας ότι τον επόμενο μήνα θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος, ώστε να είναι πιο ομαλές, είπε πως δεν είναι και τόσο ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αφού μπάνιο στο Π. Φάληρο δεν πρόκειται να κάνουμε προσεχώς, ούτε να πετάξουμε ακόμα με τα αναβαθμισμένα F-16, ας δούμε τουλάχιστον κάτι πιο πρακτικό, όπως είναι το ρεύμα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς κοστολογεί το ακριβό ή το προσιτό ο κ. Σταθάκης, αν για παράδειγμα θεωρεί υψηλούς τους λογαριασμούς των 300 ή και 400 ευρώ που έλαβαν πέρσι το χειμώνα πολλά νοικοκυριά, ας δούμε, όμως, πού κατατάσσει την Ελλάδα η Eurostat ως προς την τιμή του ρεύματος.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην 11η πιο ακριβή θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., και μάλιστα η αύξηση των τιμών ρεύματος από το 2008 έως και το β’ εξάμηνο του 2016 ήταν 65%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος αύξησης στην Ευρώπη ήταν μόλις 23%! Οσο για τις χώρες που πληρώνουν ακριβότερα από εμάς, είναι κράτη όπως η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ χαμηλότερα τιμολόγια από εμάς πληρώνουν κράτη όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Το φθηνότερο ρεύμα από όλους πληρώνουν οι κάτοικοι της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας. Δηλαδή, αν το καλοσκεφτούμε, η σύγκλιση που έχουμε πετύχει είναι να πληρωνόμαστε με μισθούς Βουλγαρίας και να πληρώνουμε με τιμές Γαλλίας.

Κατά τα άλλα, όλα καλά. Κυριολεκτικά καλά, αφού όπως είπε ο πολιτικός φίλος του Μαδούρο, Αλέξης Τσίπρας, για τον φανατικό εχθρό του Μαδούρο, Ντόναλντ Τραμπ, «μπορεί η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».

Για το καλό μας, ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μας.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap