Ο πασοκισμός είναι… εδώ!

18/10/17 • 11:14 | UPD 18/10/17 • 11:14

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Ακριβώς πριν από 36 χρόνια σαν σήμερα, εκατομμύρια πολίτες γιόρταζαν στους δρόμους τον ερχομό της Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει το συντριπτικό ποσοστό του 48,07% και η χώρα ζούσε το μύθο του Ανδρέα Παπανδρέου. Υστερα από τόσες δεκαετίες ίσως είναι πιο σημαντικό να αναλογιστούμε την κληρονομιά που άφησε το Κίνημα, παρά τα όσα συνέβησαν ως γεγονότα τη δεκαετία του ’80, αλλά και τα υπόλοιπα χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Ο Ακης προκαλεί, αντί  να ζητήσει μια συγγνώμη
  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΚΑΙ η κληρονομιά είναι πολύ βαριά. Ο πασοκισμός, δυστυχώς, μπήκε πολύ βαθιά στο DNA της πλειοψηφίας των πολιτικών και των πολιτών και έφερε την κοινωνική χρεοκοπία, πολύ πριν από την οικονομική. Διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα από την Αριστερά έως τη Δεξιά και όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ο ΠΑΣΟΚΙΣΜΟΣ έχει πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις. Το θεμελιώδες στη φιλοσοφία του είναι πως όλα μπορούν να γίνουν εύκολα. Δεν χρειάζεται κόπος, χρειάζεται τρόπος. Και όπου τρόπος σημαίνει ότι πρέπει να παραβαίνεις τους κανόνες που ισχύουν. Είτε πρόκειται για μια αθώα «κομπινούλα» που βγάζει μεροκάματο είτε για big business από την οποία κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια. Τα γνώριζε όλη η Ελλάδα από τότε που συνέβαιναν, απλά έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε κατηγορούμενους ή ακόμα και καταδικασμένους αρκετούς που μεσουράνησαν σε υπουργεία και κράτος κατά το παρελθόν.

ΔΕΥΤΕΡΟ στη «βίβλο» του πασοκισμού έρχεται η υπεράσπιση των συντεχνιών. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η παράδοση της διακυβέρνησης στις συντεχνίες. Και στη χώρα μας υπάρχουν οι συντεχνίες τόσο της ελίτ όσο και των συνδικαλιστών. Εδώ και δεκαετίες, λοιπόν, για τις μεταρρυθμίσεις αποφασίζουν οι συντεχνίες με αποτέλεσμα στο τέλος να μην υλοποιούνται.

ΤΡΙΤΟ έρχεται το μέσο. Χωρίς ρουσφέτι δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς. Ποια αξιοκρατία, ποια αξιολόγηση. Ολοι μπορούν να βολευτούν, αρκεί να υπάρξει άνωθεν παρέμβαση, αρκεί να πέσει… τηλέφωνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, αλλά όχι έσχατη έκφραση του πασοκισμού είναι το λαϊκιστικό ψέμα. Ο Ανδρέας εξελέγη για να φτιάξει μια Ελλάδα νέα, υποσχόμενος πως θα φύγουμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και όλοι γνωρίζουμε τι έγινε. Τα προπαγανδιστικά ψευδοαφηγήματα που αντιγράφει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είχαν «εφευρεθεί» από τη δεκαετία του ’80. Το μότο του πασοκισμού είναι πως «άλλα λέω, άλλα κάνω κι άλλα εννοώ».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο ναδίρ, αλλά δυστυχώς ο πασοκισμός είναι… εδώ. Μπορεί κανείς να τον διακρίνει τόσο στην Κεντροδεξιά όσο και στην Κεντροαριστερά. Κυριότερος εκφραστής, όμως, πλέον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί πιστά τις αρχές του πασοκισμού στην προσπάθειά του να πετύχει οριστικά το στόχο του. Να γίνει το νέο… ΠΑΣΟΚ.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap