Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει το δικό του σύστημα διαπλοκής

16/10/17 • 10:45 | UPD 16/10/17 • 12:25

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Palmos που δημοσιεύθηκε στο site του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου www.tvxs.gr.

amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Ποιος μπορεί να αντέξει την πρωτοχρονιά του 2019;Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα άνω των 10 μονάδων, έστω και μειωμένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, που θα έπρεπε να ανησυχεί το Μαξίμου.

Τα ποιοτικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι αρνητικά τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και συνολικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος από τον Αλέξη Τσίπρα (34% έναντι 26%), αν και κατά κανόνα οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προβολής από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Αποκαρδιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και τα στοιχεία σχετικά με το ποιο κόμμα, κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων, μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα για το ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στη μάχη κατά της διαφθοράς, δηλαδή σε έναν τομέα που ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ότι ήταν προνομιακός για την Αριστερά, η Νέα Δημοκρατία θεωρείται αποτελεσματικότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 29% έναντι 26%.

Τα παιχνίδια διαπλοκής που έχει στήσει το κυβερνών κόμμα στα μέσα ενημέρωσης με ουρανοκατέβατους καναλάρχες ή με φιλικά προσκείμενους νεόκοπους εκδότες αλλά και το γεγονός ότι σε κρίσιμους τομείς για το δημόσιο χρήμα, όπως είναι τα μεγάλα έργα, οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι του παρελθόντος εξακολουθούν να έχουν τη μερίδα του λέοντος γίνονται αντιληπτά και από τους ερωτηθέντες της δημοσκόπησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι εύλογη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει στο κομματικό κράτος και οι πολίτες γνωρίζουν ότι η διαπλοκή γιγαντώνεται μέσω του δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Τσίπρας, που είχε υποσχεθεί το ξήλωμα της διαπλοκής, το μόνο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαμορφώσει το δικό του σύστημα στα media και στον κρατικό μηχανισμό. Οι αναξιοκρατικές προσλήψεις, οι αναθέσεις σε προμήθειες που σχετίζονται με το προσφυγικό ή τους εξοπλισμούς και η ενίσχυση του ρόλου του κόμματος στο δημόσιο χρήμα αποτελούν πηγές αδιαφάνειας και ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείται από τους πολίτες.

Η εικόνα για το κυβερνών κόμμα είναι ακόμη χειρότερη στους υπόλοιπους τομείς διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ικανότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπερδιπλάσια ποσοστά, σε δημόσια ασφάλεια (41% έναντι 17%), Παιδεία (41% έναντι 20%), δημόσια οικονομικά (37% με 18%), ανάπτυξη (40% με 18%), εισόδημα νοικοκυριών (37% με 17%) και εξωτερική πολιτική (42% με 19%).

Σύμφωνα με την έρευνα, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει όχι μόνο στα μέτωπα της καθημερινότητας και της οικονομίας αλλά και σε πεδία που θεωρούνται προνομιακά για το Μαξίμου όπως η διαφάνεια και η κοινωνική πολιτική.

Αντί να τσακώνεστε, δείτε τι γίνεται στα Εξάρχεια

Η κυβέρνηση τα έβαλε με την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή έβαλε στην ατζέντα τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας μετά τη στυγνή δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Αντί να επιτίθεται στη Ν.Δ., το Μαξίμου ας ασχοληθεί με τα Εξάρχεια και το γκέτο που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Ας ψάξει να δει τι έγινε με τον προπηλακισμό ανθρώπου με ειδικές ανάγκες σε εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ και μετά ας τα βάλει με τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά όταν όλα αντιμετωπίζονται σαν κάτι φυσιολογικό, από το μπάσιμο των «αναρχοαυτόνομων» στη Βουλή μέχρι τις μολότοφ κάθε βράδυ στα Εξάρχεια, ας μην απορήσουν στην κυβέρνηση εάν κάποτε ξεφύγει η κατάσταση και έχουμε θύματα «δι’ ασήμαντον αφορμήν».

Η κατάρρευση της κτηματαγοράς

Καμία προσπάθεια ανάκαμψης δεν θα έχει βιώσιμα αποτελέσματα εάν δεν υπάρξει αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Ο ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τα κόκκινα δάνεια έχει παγώσει την αγορά ακινήτων ενώ με την έναρξη των μαζικών πλειστηριασμών αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ ενώ, με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολούθησε στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, το μόνο που κατάφερε είναι να συσσωρεύσει πιέσεις στην κτηματαγορά, που μπορεί να εξελιχθεί σε «τσουνάμι» στις αξίες. Εάν δεν υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης της κατοικίας δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου