Η αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν φόρους είναι δεδομένη

14/10/17 • 15:32 | UPD 14/10/17 • 15:32

Αυτοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τίποτε να χάσουν, αφού τους καλύπτει το αφορολόγητο έλεγε ο Τσίπρας

Οταν είπα, πέρυσι τέτοιο καιρό, σε υπουργό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι οι πολίτες έχουν γονατίσει από τη φορολογία, μου απάντησε ότι αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση.

  • Save
Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Γιατί αυτοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τίποτε να χάσουν, αφού τους καλύπτει το αφορολόγητο. «Να κλαίνε οι αστοί», μου είπε κι έτρεξε να προλάβει την πτήση του για τις Βρυξέλλες.

Εκτοτε δεν έτυχε να συναντηθούμε ώστε να τον ρωτήσω: Τώρα που η υπερφορολόγηση στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση αφορά και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ -το αφορολόγητο εφονεύθη- έχει κάτι άλλο κατά νου;

Χθες ανακάλυψα ότι έχω απάντηση στο ερώτημα που θα του έκανα αν τον συναντούσα. Επτακόσιες κατασχέσεις την ημέρα κάνει η κυβέρνηση, μέσω του Δημοσίου προφανώς, για να μαζέψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πιθανολογώ ότι ο υπουργός -έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι υπεραισιόδοξος- θα έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους ούτε από καπρίτσιο ούτε επειδή δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑίο ζωγραφιστό. Ούτε αρνούνται να πληρώνουν επειδή έχουν προσωπικά με τον Τσίπρα που τους εξαπάτησε. Είναι πολύ πιο απλά και καθημερινά τα πράγματα: Η αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν φόρους είναι δεδομένη. Οπως δεδομένη είναι και η απόφαση πολλών, προκειμένου να αφήσουν τα παιδιά τους νηστικά και την οικογένειά τους σε πλήρη ένδεια, να μεταθέτουν στο απώτερο μέλλον την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Αραγε ο υπουργός ενημερώθηκε ότι μόνον τον Αύγουστο ένα δισεκατομμύριο ευρώ φόροι δεν καταβλήθηκαν και ότι, προστιθέμενα στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ μη καταβολής, από αρχής έτους, ανέβηκε ο λογαριασμός στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ;

Τι κάνει η εφορία; Αφαίρεσε 3,14 δισεκατομμύρια από λογαριασμούς πολιτών. Πάλι καλά που τουλάχιστον είχαν λογαριασμούς για να τους αφαιρεθεί έστω και μέρος της οφειλής τους. Με τους άλλους, τους πολλούς, που δεν έχουν λογαριασμό σε τράπεζα και στον ήλιο μοίρα, τι θα κάνει η λαοπρόβλητη κυβέρνηση;

Γιατί 938 εκατομμύρια ευρώ είναι όσα δεν πληρώθηκαν από τα νοικοκυριά και από μικρές επιχειρήσεις. Ομως εγώ θα γράψω στον υπουργό αυτό που ίσως δεν θα του πουν οι ειδικοί παρατρεχάμενοί του:

Ενάμισι σχεδόν εκατομμύριο πολίτες χρωστούν στην εφορία από πενήντα ως πεντακόσια ευρώ. Γιατί δεν τα πληρώνουν; Γιατί δεν τα έχουν. Η λαοπρόβλητη κυβέρνηση πτωχοποίησε τους αστούς και εξόντωσε τους πτωχούς. Χωρίς κανένα αριστερό ηθικό πλεονέκτημα… Και τα χειρότερα; Επονται το 2018.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap