Από το «Δεν Πληρώνω» στο «Δεν Καταλαβαίνουν»

14/10/17 • 15:07 | UPD 14/10/17 • 15:07

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην μπορεί να βγει ένα βιομηχανικό ακίνητο στον πλειστηριασμό όταν υπάρχει μεγάλη οφειλή», είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

«Σε συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17-12-14, συνάντηση αντιπροσωπίας της Διοικούσας Επιτροπής του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο αποτελούμενη από τους Ηλία Παπαδόπουλο και Λεωνίδα Παπαδόπουλο, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα και Κώστα Πουλάκη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Εγινε συζήτηση γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και αποτέλεσε κοινό τόπο η ύπαρξη άμεσης ανάγκης ανατροπής της κυβέρνησης και των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών ακραίας λιτότητας, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. Επίσης, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντισταθεί στην κυβερνητική προπαγάνδα τρομοκράτησής της που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών και πολιτικών μετώπων με ανατρεπτική κατεύθυνση, προκειμένου να ανακοπεί η καταστροφική πορεία της χώρας και να επανέλθει ο ελληνικός λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων» (ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ από το μακρινό 2014).

Σήμερα ο Δημήτρης Βίτσας είναι αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο Κώστας Πουλάκης γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Το συντροφικό κλίμα έχει προ πολλού χαθεί, όχι όμως και το πνεύμα του κινήματος «Δεν Πληρώνω». Τοτε βέβαια ο στόχος τους ήταν πατριωτικός, δηλαδή να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για να έρθει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ενώ σήμερα είναι αντιπατριωτικός, ενίοτε και ύποπτος…

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην μπορεί να βγει ένα βιομηχανικό ακίνητο στον πλειστηριασμό όταν υπάρχει μεγάλη οφειλή», είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, εκφράζοντας τις σοβαρές αμφιβολίες του για τα κίνητρα των συλλογικοτήτων. Πράγματι δεν ωφελεί την κοινωνία να εμποδίζεται ο πλειστηριασμός μεζονέτας στη Βούλα για οφειλές που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Και σίγουρα δεν ταιριάζει σε ένα ευνομούμενο κράτος η παραβίαση του νόμου, ακόμα και όταν κάποιοι νομίζουν πως έχουν το ηθικό δικαίωμα να το πράξουν. Αλλά, κύριε Κοντονή, αυτό ίσχυε και το 2014. Ούτε τότε ήταν νόμιμος ο τρόπος αντίστασής τους ούτε ποτέ έπρεπε οι μεγαλοοφειλέτες να «καρπώνονται» την αντίδραση ομάδων που αγωνίζονταν για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Ωστόσο αυτού του είδους τα κινήματα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτού του είδους τα κινήματα συμμετείχαν στελέχη του. Από τις δικαστικές αίθουσες και τα διόδια μέχρι τις υπεύθυνες δηλώσεις άρνησης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που διανέμονταν. Για αυτό και όταν πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης σε έναν Καλαματιανό πολίτη που δεν είχε πληρώσει πριν από δύο χρόνια τα διόδια, ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης. Ισως πάλι η συμπαράσταση να χρειαζόταν για όλους όσοι πίστεψαν στις αυταπάτες.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου