Προσοχή στους «μυαλοπώληδες»

13/10/17 • 11:23 | UPD 13/10/17 • 11:23

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να σηκώνει αστεία. Υστερα από τη χρεοκοπία του 2010 και τα επτά μνημονιακά χρόνια που έχουμε διανύσει έως τώρα προφανώς θα έπρεπε να έχει γίνει κατανοητό πως για να πάει μπροστά η χώρα θέλει δουλειά πολλή. Δυο φορές βρεθήκαμε με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και, παρά τα όσα όμορφα λόγια ακούγονται για το μέλλον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να συμβεί και για τρίτη φορά. Μόνο που τότε θα είναι και η φαρμακερή.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Δεν... φεύγουν
  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΕΙΝΑΙ απόλυτα λογικό να υπάρχει σφοδρή αντιπαράθεση των κομμάτων για σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ιδίως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια υποσχόταν φαντασιακούς παραδείσους και έφτασε να ψηφίζει μνημονιακά νομοσχέδια πιο γρήγορα και από όσο πυροβολεί ο Λούκι Λουκ.

ΔΕΝ μπορεί, όμως, να κατασκευάζονται καθημερινά «μάχες» από τα κομματικά επιτελεία απλά για επικοινωνιακές εντυπώσεις. Πρέπει να σκεφτούν όλοι οι «μυαλοπώληδες» των προέδρων την ώρα που φτιάχνουν εξυπνακίστικα δελτία τύπου ή non papers ότι…

Η ΜΕΓΑΛΗ πλειοψηφία των πολιτών αφήνει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο απλήρωτους φόρους τον μήνα. Οι επαγγελματίες προτιμούν να βάζουν λουκέτο γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν τις υπέρογκες εισφορές. Σχεδόν 4 στα 10 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο κόκκινο. Τα νοικοκυριά μειώνουν διαρκώς ακόμα και την κατανάλωση σε ψωμί, γάλα και άλλα βασικά προϊόντα για να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 400 ευρώ. Περίπου 6 στις 10 οικογένειες δεν θα έχουν χρήματα για να ανάψουν το καλοριφέρ φέτος τον χειμώνα.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι εξαιρετικά επώδυνη για να γίνεται χαβαλές. Ποιοι είναι εκείνοι που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου και εμπνεύστηκαν το «πετάει πετάει ο Τσίπρας»; Πέρα από το ότι συνειρμικά όλοι σκέφτονται τον «γάιδαρο», δείχνει και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Με αντίστοιχη ελαφρότητα αντιμετωπίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση το επικείμενο νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί από πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και αφορά είτε στην καλλιέργεια κάνναβης για παρασκευή σκευασμάτων από φαρμακευτικές εταιρείες είτε στο να επιτραπεί η λήψη φαρμάκων που περιέχουν κάνναβη από ασθενείς. Και όμως κάποιοι στη Ν.Δ. εξέδωσαν non paper με το οποίο καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει «τι πίνει και δεν μας δίνει».

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ αποτελούν μόνο τη χθεσινή σοδειά αστοχιών των δύο κομματικών επιτελείων. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο αστείος ανταγωνισμός αποτελεί συχνό φαινόμενο. Και είναι τα ίδια επιτελεία που χαράζουν τη στρατηγική των κομμάτων και των προέδρων. Αλλά η χώρα δεν διαθέτει ούτε χρήμα ούτε χρόνο. Είτε οι «μυαλοπώληδες» θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα είτε κάποιοι να τους προσγειώσουν…

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap