Τούμπα, Τούμπα, Kolotumba…

13/10/17 • 11:10 | UPD 13/10/17 • 11:11

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Εδώ που τα λέμε, είναι τραγικό εσύ να νομίζεις πως είσαι «ο κόκκινος» που θα φυσήξει τον αριστερό άνεμο στα συντηρητικά πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο τέλος, κατισχυμένος, να απολογείσαι ότι φταίνε οι κακούργες δεκαεπτά ώρες της «διαπραγμάτευσης», που σ’ έκαναν να καταπιείς και να υπογράφεις μνημόνια.

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000-130x140 Και το αποτέλεσμα...Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Και είναι πιο τραγικό να περνιέσαι στους πρόθυμους να σε ψηφίσουν ως ο επαναστάτης που θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο, ενώ οι ξένοι, μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης, να σε αξιολογούν χρησιμοποιώντας -για να περιγράψουν την πολιτική σου- τη λέξη κωλοτούμπα, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο εύηχη, αλλά αποδίδει ακριβώς τον… Τσίπρα.

Αν, λοιπόν, στην Ελλάδα η λέξη κωλοτούμπα είναι συνυφασμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του Τσίπρα φανταστείτε τι σημαίνει, όταν η λέξη kolotumba πέρασε στο λεξιλόγιο των Ισπανών, αποδίδοντας συμπεριφορές, που χαρακτηρίζουν πολιτικούς ασυνεπείς, ανεύθυνους, λαοπλάνους, υποχωρητικούς, ανερμάτιστους, λαϊκιστές, ψεύτες.

Χτες η El Pais έγραφε στο πρωτοσέλιδό της: «Η Καταλονία έκανε “kolotumba”, όπως ο Τσίπρας». Ως τώρα είμαστε εμείς που συνηθίζουμε να εισάγουμε ξένες λέξεις, ιδίως από το αγγλοσαξονικό λεξιλόγιο. Τις χρησιμοποιούμε σχεδόν με τη βεβαιότητα πως ταιριάζουν καλύτερα στον… Νεοέλληνα.

Επιτέλους, κάνουμε κι εμείς την πρώτη σπουδαία εξαγωγή λέξης και αυτό χάρη στην πολιτική Τσίπρα. Διότι πώς αλλιώς η κωλοτούμπα θα γινόταν εξαγώγιμο προϊόν, αν ο Τσίπρας την επαύριο του δημοψηφίσματος δεν έκανε τη μεγαλειωδέστερη κωλοτούμπα στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία, πηδώντας το ΟΧΙ για το ΝΑΙ και αφήνοντας τους ευωχούμενους και ορχούμενους στο Σύνταγμα με την προσδοκία της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -για να μην πω και από την Ενωμένη Ευρὠπη- ως… αγαλματάκια, αμίλητα, ατρόμητα και αγέλαστα…

Θα ήθελα μάλιστα να θυμίσω ότι, πριν από την επίσημη εξαγωγή της λέξης κωλοτούμπα στην Ισπανία, είχαν προηγηθεί οι Financial Times που είχαν γράψει σε ρεπορτάζ τους από την Αθήνα ότι η kolotumba Τσίπρα είχε διασκεδάσει τους πάντες.

Αλλά εμείς ως… θαλασσόλυκοι σε καταιγίδα είχαμε πλέον τεράστια εμπειρία από κωλοτούμπες: Κωλοτοὐμπα στο μνημόνιο, κωλοτούμπα στον ΕΝΦΙΑ, κωλοτούμπα στον πρώτο μισθό, κωλοτούμπα στη δέκατη τρίτη σύνταξη, κωλοτούμπα στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, κωλοτούμπα στην κ. Μέρκελ, κωλοτούμπα στον Ολανδρέου, φτάσαμε πλέον να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου είναι ακριβώς αυτό που καταγράφει το πρὠτο συνθετικό της λέξης. Κι έτσι πορευόμαστε απέναντι στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα της χώρας: Ητοι, με λύσεις… του…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου