«Στραβοί πιλότοι στο F-16 της οικονομίας»

13/10/17 • 11:01 | UPD 13/10/17 • 11:01

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Η προσπάθεια του Μαξίμου για επικοινωνιακή αντεπίθεση έχει ενταθεί τα τελευταία 24ωρα. Ο πρωθυπουργός με τη «σιγουριά» που του δίνει η αναιμική μέχρι τώρα ανάπτυξη εξήγγειλε προχθές από τον Βόλο ελαφρύνσεις για τα τέλη του 2018, όταν όλοι γνωρίζουν ότι από το 2019 θα ισχύσει η περικοπή του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ που θα γονατίσει ακόμη και τους μισθωτούς των 500 ευρώ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Η αλάνθαστη συνταγή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Χθες το «μενού» περιελάμβανε πτήση με F-16 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην 110η Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα. Εκεί ενδεχομένως θα πληροφορήθηκε ότι οι αποδοχές των μάχιμων πιλότων είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες πολλών δημοσίων υπαλλήλων ή και μετακλητών που έχουν προσληφθεί στα υπουργικά γραφεία. Είναι μία ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια επιβραβεύοντας όσους κυριολεκτικά μάχονται για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την προστασία των συνόρων μας.

Γιατί καλές οι φωτογραφίες με τους ιπτάμενους, ωραία τα βίντεο στους αιθέρες, αλλά υπάρχει και η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα την οποία βιώνουν σε καθημερινή βάση επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα χρέη των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 1 δισ. τον Αύγουστο, πριν καν ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Και όμως ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η οικονομία «πετάει», η επιτροπεία τελειώνει, αλλά και ότι στόχος του πλέον είναι «ή να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη ή να μην έρθει». Δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί με τη δίκαιη ανάπτυξη, αλλά επί των ημερών του η χώρα έχει γνωρίσει μόνο την άδικη ύφεση. Στην τριετία 2015-2017 έχουν χαθεί πάνω από 7 μονάδες ανάπτυξης, λόγω της περήφανης διαπραγμάτευσης, των capital controls και των μνημονιακών μέτρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 το φορολογικό βάρος των νοικοκυριών εκτινάχθηκε στο 26,3% του εισοδήματός του από 24,3% που ήταν το 2014. Επιπλέον, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του συνόλου των εργαζομένων μειώθηκαν σχεδόν 1% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που σημαίνει ότι η αύξηση της απασχόλησης γίνεται με μικρότερες αποδοχές τόσο για τους νέους εργαζόμενους όσο και για τους παλαιότερους.

Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελούν με απόλυτη ακρίβεια τις πτήσεις τους. Εκπληρώνουν με αυταπάρνηση τα καθήκοντά τους και είναι επιτυχημένοι στην αποστολή που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν γιατί λειτουργούν με σοβαρότητα και χωρίς «φιγούρες» που θα έθεταν σε κίνδυνο τα εθνικά μας θέματα.

Εάν έβλεπαν πώς πιλοτάρει την οικονομία η ηγεσία του Μαξίμου, θα είχαν φρίξει με την ανευθυνότητα, το κόστος και την επιπολαιότητα των χειρισμών.

Δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι για τη «φιγούρα» ενός δημοψηφίσματος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. φόρτωσε τη χώρα με δύο αχρείαστα Μνημόνια. Και βέβαια δεν θα τους έδιναν ποτέ το πηδάλιο, αλλά θα τους καλούσαν να δουν την κωμωδία «Στραβοί πιλότοι στα F-16» για να γελάσουν όλοι μαζί…

Η μπάλα στην εξέδρα!

Ενας έμπειρος πολιτικός, που έχει υπηρετήσει και στο Μαξίμου, έλεγε ότι στα χρόνια που βρισκόταν σε υπουργική καρέκλα δεν παρακολουθούσε τα βραδινά δελτία ειδήσεων. «Εάν παρασυρθείς από την ατζέντα των δελτίων θα χάσεις την μπάλα», τόνιζε και μάλλον είχε δίκιο. Εάν μάλιστα προσθέσουμε την «τρέλα» που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δεν χρειάζεται πολύ για να μην ξέρεις τι να πρωτοκάνεις. Κερδισμένος είναι πάντα αυτός που διαμορφώνει την ατζέντα και όχι αυτός που τρέχει πίσω από αυτήν. Το Μαξίμου επιχειρεί με κάθε τρόπο να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αλλά η τακτική αυτή είναι πλέον ευδιάκριτη σε όλους.

Η τακτική του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι το Ταμείο δεν είπε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για το 2018. Πρόκειται για κίνηση τακτικής αφού το ΔΝΤ δεν θέλει να παίξει το ρόλο του «κακού» όταν οι Ευρωπαίοι σφυρίζουν αδιάφορα για το ζήτημα του χρέους. Η Λαγκάρντ περιμένει το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τότε θα ζητήσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019 και όχι από το 2020. Αλλωστε, λεφτά δεν βάζει και ήδη έχει επιβάλει τα μέτρα της επόμενης διετίας.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου