Της νύχτας τα καμώματα…

12/10/17 • 11:01 | UPD 12/10/17 • 11:01

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Αν για κάτι διακρίνεται η κυβέρνηση είναι για την ετοιμότητα και την ταχύτητά της. Πρώτα υπόσχονται βαρύγδουπες τομές και εξαγγελίες και μετά ξεκινούν να δουν αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

kontaraki-130x140-1 Από το φαξ στην ηλεκτρονική υπογραφή

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Στο υπουργείο Εργασίας για να καταφέρουν να ξεμπλοκάρουν τις εκκρεμείς συντάξεις, απεύθυναν –εθελοντικό– προσκλητήριο να εργαστούν οι υπάλληλοι το Σαββατοκύριακο. Πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, αλλά τελικά βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν το μερικό μπλακ άουτ από το σύστημα, το οποίο αναβαθμίστηκε μετά από ώρα. Στο υπουργείο Μεταφορών πάλι αποφάσισαν σε μια νύχτα να εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τώρα καλούν… νύχτα τους εργαζόμενους για να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά!

Αν στην προφανή ταλαιπωρία των συνταξιούχων που περιμένουν τη σύνταξή τους το πρόβλημα είναι κυρίως δημοσιονομικό, στην υπόθεση των πολιτών που στήνονται στις ουρές για να βγάλουν ένα εισιτήριο το πρόβλημα είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση. Η αιφνιδιαστική εντολή του Χρήστου Σπίρτζη να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα από το τέλος Οκτωβρίου, ενώ θα μπορούσε να «τρέχει» παράλληλα με το υπάρχον τουλάχιστον μερικούς μήνες ακόμα, φέρνει τους πολίτες στα όριά τους και δημιουργεί μια μπερδεμένη και τελικά γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία εντάχθηκαν μέχρι και τα… ΕΛΤΑ! Συνεχίζεται έτσι ένα αλαλούμ χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα στοιχειώδη –προμήθεια εισιτηρίων, συγχρονισμός συστημάτων ασφαλείας, πρόνοια για τους δικαιούντες δωρεάν μεταφοράς–, ενώ ακόμα δεν μπορεί κανείς να απαντήσει ποιος σκέφτηκε και γιατί το πρώτο εισιτήριο να κοστίζει 4,5 ευρώ.

Εν τέλει οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, προσπαθώντας είτε να ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα είτε να δείξουν πως παράγουν έργο και δεν υποκύπτουν σε συνδικαλιστικούς εκβιασμούς, καταλήγουν σε αποσπασματικές αποφάσεις και κινήσεις που αποσυντονίζουν τη δημόσια ζωή. Στο υπουργείο Παιδείας, για παράδειγμα, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως τα συγγράμματα θα διανεμηθούν κανονικά, χωρίς όμως να μας λέει πώς θα γίνει αυτό αφού οι εκδότες παραμένουν απλήρωτοι.

Στο υπουργείο Εργασίας πάλι η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ λέει πως η προθεσμία πληρωμής των εισφορών λήγει τέλος Νοεμβρίου και την επόμενη ημέρα βγαίνει ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος και λέει πως θα παραταθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Ισως τελικά αυτό να είναι το modus operandi της κυβέρνησης: Θα γίνει έτσι, επειδή έτσι είπαμε. Εντάξει, αλλά τι ακριβώς λένε τελικά;

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου