Η αλάνθαστη συνταγή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

12/10/17 • 10:56 | UPD 12/10/17 • 10:57

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάθε φορά που οι συνεργάτες του τον ενημέρωναν για ένα δύσκολο πολιτικό πρόβλημα είχε μία απλή όσο και αποτελεσματική θεώρηση προκειμένου να βρει άκρη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Ο λογαριασμός της «περήφανης διαπραγμάτευσης» δεν έχει κλείσει
  • Save

Δεν στεκόταν στην πολυπλοκότητα του ζητήματος γιατί ήταν βέβαιο ότι θα μπερδευόταν και ο ίδιος στο κουβάρι του προβλήματος. Εψαχνε να βρει τη λύση και μόλις την εντόπιζε δούλευε αποκλειστικά για αυτή. Χωρίς πρόσθετα μπερδέματα, μισές συνεννοήσεις, αναίτιες παρεξηγήσεις. Με αυτό τον τρόπο απέφευγε τριβές και κυρίως κοιτούσε μπροστά.

«Μη μένεις στο πρόβλημα, αφιερώσου στη λύση». Αυτό είναι το δόγμα που οφείλει να υπηρετήσει και σήμερα ο πολιτικός οργανισμός της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύς ντόρος σχετικά με τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της αλλαγής ταυτότητας φύλου. Οι τριβές θα είχαν αποφευχθεί εάν εγκαίρως η ΝΔ είχε εξηγήσει τις θέσεις της σε όλους. Προς την Εκκλησία, την κοινότητα των διεμφυλικών και βεβαίως τους βουλευτές της, όταν μάλιστα η κοινωνία επικροτεί σε συντριπτικό βαθμό τις απόψεις της ΝΔ για το επίμαχο θέμα του ηλικιακού ορίου.

«Σεβόμαστε την Εκκλησία, εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν αφήνουμε κανέναν πολίτη στο κοινωνικό περιθώριο». Σαφής θέση χωρίς περιθώρια παρερμηνείας ή ένστασης εντός και εκτός κόμματος ώστε να μην ανοίγουν νέα μέτωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από όλους τις παρακαταθήκες του πατέρα του. Και παράλληλα έχει ένα πολύπλοκο πρόβλημα μπροστά του. Πώς θα διευρύνει περαιτέρω την απήχηση της ΝΔ στην κοινωνία, πώς θα συνθέσει διαφορετικές φωνές στο κόμμα, πώς θα προετοιμάσει πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και πώς θα εντάξει νέα πρόσωπα και καινούργιες δυνάμεις χωρίς να απαξιώνει ή απομονώνει το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Εάν μείνει στο κουβάρι του προβλήματος προσπαθώντας να συμβιβάσει τους πάντες με τα πάντα θα αναλώσει δυνάμεις ενώ έχει μπροστά του μία κούρσα παρατεταμένης αντοχής.

Το ζήτημα είναι να μείνει προσηλωμένος στη «λύση», η οποία είναι απλή.

Να κερδίσει τις εκλογές και να αφήσει εκτός εξουσίας τον λαϊκιστή Τσίπρα, τον οποίο έχουν πληρώσει οι πολίτες με δύο μνημόνια και μέτρα 15 δισ. Εάν επιμείνει σε αυτή την αποστολή, ο δρόμος θα γίνει πιο εύκολος, οι συνεργασίες του με βουλευτές και στελέχη πιο αποτελεσματικές, ο συγκερασμός διαφορετικών απόψεων ζήτημα ρουτίνας και η θέση του Τσίπρα ακόμη πιο αμφίβολη.

Πρότυπο «κωλοτούμπας» παγκοσμίως ο Τσίπρας

Μπορεί ο Τσίπρας να μην άλλαξε την Ευρώπη, όπως υποστήριζαν οι σύντροφοι το 2015, όμως έχει αφήσει το όνομά του διεθνώς. Ο ευρωπαϊκός τύπος χρησιμοποιεί τον όρο «κωλοτούμπα» για να περιγράψει την κυβίστηση του Καταλανού ηγέτη σχετικά με το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι πρώτος διδάξας ήταν ο Τσίπρας όταν το καλοκαίρι του 2015 μετέτρεψε το «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι». Ακόμα γελάνε οι ηγέτες της Ε.Ε. όταν στη Σύνοδο Κορυφής μετά το Brexit ο κ. Τσίπρας απορούσε γιατί οι Βρετανοί δεν μπορούν να χειρισθούν κατάλληλα το αποτέλεσμα του δικού τους δημοψηφίσματος. Ελληνική η πατέντα της κυβίστησης, αλλά εξαγώγιμη, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Καταλωνίας.

Τάζουν ελαφρύνσεις ενώ έχουν υπογράψει νέους φόρους

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες από τον Βόλο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρώτα βέβαια πρέπει να εξηγήσει στην πόλη που φημίζεται για τα τσιπουράδικά της για ποιο λόγο φορολογεί το τσίπουρο και γιατί μεταθέτει διαρκώς την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που επέβαλε πέρυσι επιβαρύνοντας κυρίως τους μικρούς παραγωγούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει νέους φόρους με την κατάργηση του αφορολογήτου και είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υπόσχεται ανύπαρκτες ελαφρύνσεις.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap