Ο λογαριασμός της «περήφανης διαπραγμάτευσης» δεν έχει κλείσει

11/10/17 • 10:53 | UPD 11/10/17 • 10:53

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Η κυβέρνηση Τσίπρα έσπασε όλα τα κοντέρ παγκοσμίως! Το Μαξίμου πανηγυρίζει για τις επιδόσεις στην οικονομία, οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν ότι τα Μνημόνια τελειώνουν σε λίγους μήνες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Ο νέος νομπελίστας οικονομίας μάλλον έχει γνωρίσει τον Τσίπρα

Και ύστερα έρχεται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου σε ένα διάγραμμα αποτυπώνεται η σκληρή αλήθεια. Η Ελλάδα έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο σύγχρονο κόσμο. Η οικονομία της στην περίοδο 2015-2017 έχει μείνει πίσω, όταν σε ευρωζώνη, Ε.Ε., Αμερική και Ασία οι αναπτυξιακοί ρυθμοί ήταν οι υψηλότεροι της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι πραγματικό θλιβερό η χώρα μας να έχει χάσει το αναπτυξιακό τρένο όταν η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή, με τις τιμές του πετρελαίου να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και τις περισσότερες ανταγωνίστριες τουριστικά περιοχές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Η ελληνική οικονομία πληρώνει ακριβά την «περήφανη διαπραγμάτευση» του καλοκαιριού του 2015. Ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει, αντιθέτως μεγαλώνει όσο η κυβέρνηση διατηρεί ανεξέλεγκτες τις κρατικές δαπάνες και προσπαθεί μέσω της υπερφορολόγησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει πολλά για να παραμείνει στην εξουσία και το τίμημα είναι υψηλό. Τον περασμένο Μάιο παρέδωσε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών στο ΔΝΤ, που θα κρίνει εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα για το 2018. Με το νόμο που είχε ψηφισθεί τότε, οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης (στα μνημονιακά μέτρα δεν υπάρχουν διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.) είχαν δώσει το ρόλο του βασικού ελεγκτή των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας στους «σκιτζήδες», όπως έλεγαν παλαιότερα, του ΔΝΤ.

Ερχονται τώρα οι «σκιτζήδες» και εκτιμούν ότι οι στόχοι δεν πιάνονται και θα απαιτηθεί νέος γύρος μέτρων. Ολα δείχνουν ότι θα επισπευσθεί η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η κυβέρνηση Τσίπρα με τους τυχοδιωκτισμούς του 2015 και την αναποτελεσματικότητα που διακρίνει έως τώρα την κυβέρνησή του δεν κρατούσε απλώς ομπρέλα όταν παγκοσμίως έβρεχε ανάπτυξη. Το χειρότερο είναι ότι έβαλε την Ελλάδα σε «παγίδα λιτότητας», παραδίδοντας πλήρως την οικονομική πολιτική στα γεράκια, όπως έλεγε κάποτε, του ΔΝΤ.

Η επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα

Το Μαξίμου χρησιμοποίησε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της αλλαγής φύλου με σκοπό να επιδείξει «αριστερά αντανακλαστικά» σε μία περίοδο κατά την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά μία φορολογική λαίλαπα.

Οι τυχοδιωκτισμοί της κυβέρνησης δεν εξαντλούνται μόνο στη στάση των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., αυτοί ήταν αναμενόμενοι. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης τροποποίησε μόλις την περασμένη εβδομάδα τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι 15χρονοι θα μπορούν να αποφασίζουν για την αλλαγή φύλου με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και προχθές άλλαξε τη σύνθεση των ιατρικών γνωματεύσεων που απαιτούνται για την τελική έγκριση.

Δεν είναι δυνατόν βουλευτές να καλούνται μέσα σε λίγα 24ωρα να αποφασίζουν για αλλαγές σε τόσο ευαίσθητα θέματα χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση. Ολοι όμως ξέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προχειρότητα και η επιπολαιότητα της κυβέρνησης είναι βασικό χαρακτηριστικό της και την ακολουθεί παντού. Από την οικονομία μέχρι τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τον καιροσκοπισμό του Μαξίμου είναι η συστηματική δουλειά. Οι θεωρίες του κ. Κοντονή αποδομούνται με στοιχεία από τη διεθνή πρακτική που θα διαμορφώνουν ενιαία θέση. Εγκαίρως και με σοβαρότητα.

Σιγά μην παραιτείτο ο Τσίπρας

Το περιβόητο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου μπορεί να ψηφίσθηκε με τη σχετική πλειοψηφία των 148 βουλευτών και όχι με την απόλυτη των 151, αλλά δεν έριξε την κυβέρνηση. Ακόμη και εάν είχε καταψηφισθεί το συγκεκριμένο άρθρο, που δίνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε 15χρονους, όσοι υποστήριζαν ότι ο Τσίπρας θα ανακοίνωνε την παραίτησή του βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Η εξουσία είναι γλυκιά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δείχνει ότι δεν θέλει να χάσει ούτε μία ημέρα από τη θητεία της. Οταν οι 153 έπρεπε να ήταν ενωμένοι, το έπραξαν χωρίς δεύτερη κουβέντα, ψηφίζοντας βαριά μνημονιακά μέτρα. Στη Νέα Δημοκρατία ας το έχουν υπόψη τους, ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού παρά μόνο εάν ο Τσίπρας διαπιστώσει ότι οι πρόωρες εκλογές εξυπηρετούν το δικό του εκλογικό σχεδιασμό. Για αυτό ας δουν στην Πειραιώς και αυτό το σενάριο.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου