Ποιον βολεύει η πόλωση;

09/10/17 • 11:05 | UPD 09/10/17 • 11:05

Γράφει η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου Δέσποινα Κονταράκη

Κατά κάποιο τρόπο έχει δίκιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε άρθρο του γράφει μεταξύ άλλων πως «οι πολιτικοί που καταλαβαίνουν την ανάγκη επέκτασης των δικαιωμάτων, αλλά καταψηφίζουν, είτε για να τα έχουν καλά με την κοινωνική τους βάση είτε για να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα ως μέσα για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και όχι ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας».

kontaraki-130x140-1 Στο… μνημείο πεσόντων
  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Σωστά, μόνο που εκείνοι που το κάνουν πρώτοι από όλους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά από την ανάποδη. Και αυτό διότι πολλοί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, βασικά οι ΑΝ.ΕΛ., θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο όχι επειδή το πιστεύουν αλλά για να ΜΗ δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αν το προχωρήσουμε μάλιστα λίγο παραπάνω, είναι μια πολιτική κίνηση ανταπόδοσης του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στην πρόσφατη κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. για την υπόθεση του καζίνο.

Οσο για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι ένα «βολικό» νομοθέτημα, διότι τους επιτρέπει μετά από πολύ καιρό που ψήφιζαν φόρους, χαράτσια και περικοπές να δείξουν επιτέλους την αριστεροσύνη τους ή, όπως το γράφει ο κ. Τσακαλώτος, «το προοδευτικό τους αποτύπωμα παράλληλα με τη διαχείριση των Μνημονίων». Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι που έχει ως κύριο στόχο -των Αμερικανών- τη δεκαετή ανανέωση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας. Κάτι που δύσκολα τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα μπορούν να υπερασπιστούν ως «αριστερό κεκτημένο» στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Κρίμα πραγματικά διότι το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι σαφώς προς τη θετική κατεύθυνση, αφού αναγνωρίζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του φύλου χωρίς να επιβάλλεται στα άτομα η επίπονη επέμβαση αλλαγής φύλου και διασφαλίζοντας τη διακριτικότητα και την εχεμύθεια της όλης διαδικασίας. Για αυτό και είναι άδικη η εκμετάλλευση μιας τέτοιας ρύθμισης για κομματικά οφέλη ή για την ενίσχυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αλλωστε, αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε τη διακομματική και την ευρεία κοινωνική συναίνεση, γιατί δεν παρέτεινε τη διαβούλευση και την καλύτερη ενημέρωση βουλευτών και πολιτών ως προς το άρθρο που αφορά χρήση του νόμου από ανηλίκους των 15 ετών; Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που αυτή η πρόβλεψη δεν υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο, αλλά προέκυψε στην πορεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος ανάλυσης, συζήτησης και εμπέδωσης των -πράγματι- αυστηρών όρων που συνοδεύουν τη ρύθμιση. Μήπως επειδή συμφέρει το κυβερνητικό στρατόπεδο η πόλωση;

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap