Εάν ήσασταν ο «Τσίπρας», πότε θα κάνατε εκλογές;

09/10/17 • 11:01 | UPD 09/10/17 • 11:01

Γράφει ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς

Μπορεί οι αριθμοί στον Προϋπολογισμό να μη βγαίνουν, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να εκτροχιάζονται από τα μηνιαία εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ και επιπλέον στον ορίζοντα να υπάρχουν νέα μέτρα, όμως η πραγματικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εντελώς διαφορετική.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*amyras-teliko-arthrografos-1100-130x140 Οι δανειστές θα ήθελαν και την αναβολή των εκλογών

Οι συριζαίοι απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα θελήσουν να τα εγκαταλείψουν νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο για υψηλές επαφές, οι υπουργοί θα συνεχίσουν να διορίζουν μετακλητούς, το κόμμα θα ενισχύει τη θέση του σε κράτος και ΔΕΚΟ.

Στη Νέα Δημοκρατία υπολογίζουν ότι το 2018 δεν «βγαίνει» χωρίς πρόσθετα μέτρα. Πράγματι, με τεχνοκρατικούς όρους, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να προκύψει όταν η ανάπτυξη παραμένει σε αναιμικά επίπεδα και οι αξιολογήσεις προχωρούν με βήματα χελώνας. Ομως ο Τσίπρας δεν κέρδισε την εξουσία επειδή ήταν καλός τεχνοκράτης αλλά γιατί πούλησε λαϊκισμό με ψεύτικες υποσχέσεις.

Το δίλημμα που έχει πλέον είναι εάν θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2018 ή θα εξαντλήσει την τετραετία. Στο Μαξίμου είναι φανερό ότι εργάζονται για το πρώτο σενάριο. Για το λόγο αυτό φουσκώνουν επικοινωνιακά κάθε κίνηση του πρωθυπουργού, δημιουργούν εταιρίες δημοσκοπήσεων χωρίς διευθύνσεις και ποντάρουν στο «ξέφωτο» μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019, όταν θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις συντάξεις κατά 18% και η περικοπή του αφορολόγητου ορίου. Οι «άνθρωποι του προέδρου» δεν δουλεύουν μόνο για τις εκλογές αλλά και για την επόμενη ημέρα. Εάν ο Τσίπρας πάθει εκλογική πανωλεθρία τότε απειλείται η θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει μείνει μισή. Στο Μαξίμου θα κάνουν τα πάντα για να βελτιώσουν τις συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 με όχημα την εικονική έξοδο από το Μνημόνιο. Εάν δουν ότι το σύστημα δουλεύει, θα προσφύγουν στις κάλπες ευελπιστώντας σε μια διαχειρίσιμη ήττα από τη Ν.Δ. Εάν όμως η διαφορά παραμείνει σε διψήφια επίπεδα, τότε θα ενεργοποιήσουν το «σχέδιο Β» για εξάντληση της θητείας, Αδύναμο στοιχείο αυτής της επιλογής είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2019 η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε γενικευμένες αντιδράσεις για τα μέτρα σε συντάξεις και φόρους. Ομως «ο βρεγμένος δεν θα φοβάται τη βροχή» και ο Τσίπρας μάλλον θα προτιμήσει την υψηλή πολιτική με ξένους ηγέτες από το να διαδηλώνει κατά των Μνημονίων, όπως έκανε τότε που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Μειώστε τον αριθμό των υπαλλήλων στη Βουλή

Το μήνυμα που στέλνει το Κοινοβούλιο με τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων του είναι λανθασμένο, όταν οι πολίτες βιώνουν λιτότητα χωρίς τέλος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι και συμβασιούχοι) μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών ανέρχονται σε 2.073. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει προχωρήσει σε μειώσεις του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου προκειμένου να δώσει το παράδειγμα, ωστόσο πρέπει να απευθύνει συστάσεις σε όλους (υπουργούς και βουλευτές) να περιορίσουν τις προσλήψεις μετακλητών και συμβασιούχων. Η Βουλή οφείλει να στέλνει μήνυμα ορθής λειτουργίας με εξοικονόμηση δαπανών γιατί οι «εχθροί» παραμονεύουν…

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε για τις βάσεις του θανάτου

Βασικό θέμα στις συνομιλίες που θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα είναι η μακροχρόνια επέκταση της διμερούς συμφωνίας για τη χρήση της βάσης στη Σούδα από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η συμφωνία συνήθως ανανεώνεται σε ετήσια βάση αλλά αυτή τη φορά ο Λευκός Οίκος επιθυμεί επέκταση της συνεργασίας για 5 ή και για 10 χρόνια. Η ελληνική πλευρά δεν φέρεται να έχει αντιρρήσεις, ήδη ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος είχε επισημάνει από τον Μάιο τη σημασία που έχει η Σούδα για την παρουσία των Αμερικανών και τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, όμως έχει ενδιαφέρον η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδηλώσεις κατά των «βάσεων του θανάτου» στις υπογραφές για την πολυετή διατήρησή τους.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου