Περί ηλιθίων ο λόγος…

07/10/17 • 11:44 | UPD 07/10/17 • 11:44

Aπό τις αρχές του 2016 οι διαρροές για επικείμενη μείωση τελών κυκλοφορίας καλά κρατούσε.

Πριν από τις εκλογές –Σεπτέμβρης του 2015- το υπουργείο Οικονομικών, με διαρροές, παραμύθιαζε τους προθύμους ότι το αυτοκίνητο θα βγει από τη μέγκενη της υπερφορολόγησης. Οι αρμόδιοι δήλωναν ότι μελετούσαν τον παράγοντα κυβισμού. Μετά πρόσθεταν την εκπομπή αερίων. Μετά έβαλαν, στα υπ’ όψιν τους, και την παλαιότητα των αυτοκινήτων. Χαράς ευαγγέλια, όταν τα Ι.Χ. στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον πενταετίας.

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000-130x140 Διονυσάκης ο πολιτευόμενος...Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Τέλος πάντων, τον Νοέμβρη του 2015 είπαν ότι δεν προλάβαιναν να κάνουν τις ριζικές αλλαγές, αλλά το 2016 οπωσδήποτε η κυβέρνηση θα προέβαινε στις δέουσες διορθώσεις. Κατατέθηκαν δεκάδες χιλιάδες πινακίδες αυτοκινήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούσαν να πληρώσουν τα εφάπαξ τέλη και δη εντός τακτής ημερομηνίας.

Από τις αρχές του 2016 οι διαρροές για επικείμενη μείωση τελών κυκλοφορίας καλά κρατούσε. Μέχρι και πίνακες που δήθεν επεξεργαζόντουσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες διέρρευσαν. Αρχές του Οκτώβρη 2016 πληροφορηθήκαμε ότι δεν προλαβαίνει -και πάλι- το υπουργείο Οικονομικών να κάνει τις διορθώσεις.

Οι κυβερνητικοί όμως υπόσχονταν ότι πάει και τελείωσε, το 2017 θα είναι πανέτοιμοι για τις μειώσεις των τελών κυκλοφορίας. Νέοι πίνακες στα ΜΜΕ: Μειώσεις για αυτοκίνητα δεκαετίας και για τα μη ρυπογόνα και επειδή δεν συμφέρει να κατατίθενται χιλιάδες πινακίδες προβλεπόταν και ρύθμιση να πληρώνεις κάτι λιγότερο για να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου δυο-τρεις μέρες το μήνα. Ολοι περίμεναν, επιτέλους, τα ευχάριστα.

Χθες δηλώθηκε αρμοδίως ότι θα πληρώσουμε τα τέλη που πληρώναμε ανεξάρτητα παλαιότητας ή άλλου παράγοντος! Αλλά μη μου στενοχωριέστε… Η λαοπρόβλητη κυβέρνησή μας εξετάζει το θέμα για του χρόνου…

Ανάλογο μοντέλο της κυβερνητικής συμπεριφοράς ακολουθήθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης. Το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά διεύρυνε τη βάση για το δικαίωμα παροχής. Τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί επέτρεπαν και σε μισθωτούς των 20.000 ευρώ -κατοίκους νομών που οι χειμώνες είναι βαρείς- να τύχουν του ευεργετήματος.

Το 2016, η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου έκανε σημαντικές περικοπές μειώνοντας τη βάση παροχής. Φτάνουμε στο χειμώνα 2017 και αποφάσισε το επίδομα θέρμανσης να κοπεί και άλλο -κατά 50%- αλλάζοντας τα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια! Μη στενοχωριέστε. Μπορεί ο χειμώνας να είναι… ήπιος.

Από το 2015 το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι ασχολείται με τον -δήθεν καταργημένο- ΕΝΦΙΑ. Είχε ανακοινωθεί ότι επιτροπή εργάζεται για τη δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων, με βάση τις πραγματικές αξίες στην αγορά. Εγινε κάτι; Φυσικά, όχι. Η επιτροπή θα συνεδριάζει και όλο το 2018… ειδικά, αν πάμε για εκλογές.

Λοιπόν, είναι άνευ αξίας οι δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα–Καμμένου για όποιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Απλά, μας αξιολόγησαν ως ηλιθίους. Ετσι, ακάθεκτοι, συνεχίζουν να μας εξαπατούν ασυστόλως…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου