Θυελλώδεις άνεμοι στο Ανατολικό Αιγαίο

07/10/17 • 11:37 | UPD 07/10/17 • 11:37

Είχαν προηγηθεί οι μαρτυρίες-καταπέλτης των εκπροσώπων της Human Rights Watch για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.

Δελτίο επιδείνωσης του καιρού έβγαλε η ΕΜΥ, αλλά το δελτίο θυελλωδών ανέμων που πλήττει το προσφυγικό ήρθε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Είχαν προηγηθεί οι μαρτυρίες-καταπέλτης των εκπροσώπων της Human Rights Watch για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά. «Εχω περάσει πόλεμο στη χώρα μου, αλλά δεν έζησα αυτό που είδα τώρα στη Μόρια», είπε η Εμίνα Σεμίροβιτς, ερευνήτρια του Οργανισμού για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

kontaraki-130x140-1 Επόμενη στάση: ΣελήνηΓράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Στο εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξένησε χθες ο «Ε.Τ.», όπως και στη συνέχεια του θέματος που δίνουμε σήμερα, καταγράφονται με ακρίβεια οι κακές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους μικρών παιδιών, εγκύων, ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η Υ.Α. κάνει έκκληση για μείωση του υπερπληθυσμού και βελτίωση των καταλυμάτων στα νησιά. Οπως προκύπτει από την καταγραφή της, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ από τις αρχές του χρόνου έφθασαν τις 20.000. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που η Υ.Α. μειώνει τη δράση της στα νησιά, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της παροχής υπηρεσιών στους εθνικούς φορείς. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά να κοιμούνται σε σκηνές στα δάση έξω από τα κέντρα υποδοχής. Αυτή όμως είναι η καταγραφή της κατάστασης έτσι όπως έχει επιδεινωθεί από τις αυξημένες ροές και τα «παιχνίδια» που παίζει η Τουρκία. Ας δούμε τώρα τι λέει ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, δηλαδή η κυβέρνηση: Οτι πρόκειται για υπερβολές.

«Δεν μας εξυπηρετεί ως χώρα να υπερβάλλουμε στο τι συμβαίνει», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεν μία αύξηση, την οποία παρακολουθούν, αλλά τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κάμψη που ελπίζουν να συνεχιστεί. «Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε σχέδιο», είπε καθησυχαστικά, χωρίς όμως να λέει ούτε μία λέξη για το ποιος ευθύνεται που στη Μόρια, για παράδειγμα, 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο, θέρμανση. Ούτε μία λέξη για την κυβερνητική απουσία που καταγγέλλουν όλες οι οργανώσεις. Βέβαια, ο κ. Μπαλάφας είπε κάτι και ας μην ήταν για την ταμπακέρα. Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας δεν είπε τίποτα, καθώς παραμένει εξαφανισμένος. Γιατί;

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου