Πώς η στροφή του Μαξίμου στην καθημερινότητα κατέληξε σε… τετ-α-κε

06/10/17 • 11:06 | UPD 06/10/17 • 11:07

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του έχουν επιλέξει από το 2015 μια συγκεκριμένη στρατηγική. Σε όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά θέματα εφευρίσκουν κάποιο ψευδοαφήγημα, το οποίο μόλις καταρρεύσει αντικαθίσταται από το επόμενο. Είναι πλέον δεδομένο πως η κυβέρνηση θα πορευτεί με την ίδια στρατηγική έως την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες. Κάπως έτσι το Μαξίμου περιγράφει μια σχεδόν ονειρική κατάσταση, που βέβαια σκοντάφτει στην επώδυνη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Το «συριζόμετρο» του ΚαρανίκαΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΚΑΙ αυτή η επώδυνη πραγματικότητα μπορεί να μην έχει σχέση μόνο με τα φορολογικά χαράτσια, τις μειώσεις μισθών – συντάξεων και την αδυναμία της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Είναι η πραγματικότητα που έχει σχέση με την απλή καθημερινότητα. Πώς το έλεγε η θερινή προπαγάνδα του Μαξίμου; Ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος στην καθημερινότητα και θα επισκεφτεί όλα τα υπουργεία. Ε, πήγε σε κανά δυο και μετά ξεχάστηκαν οι… φιέστες.

ΓΙΑΤΙ άρχισαν να σκάνε οι «βόμβες» καθημερινότητας. Η πετρελαιοκηλίδα που μαύρισε τον Σαρωνικό και ανέδειξε την ανικανότητα διαχείρισης ήταν ένα σοκ. Τόσο τεράστιο που ο πρωθυπουργός ξαφνικά «απέκτησε» τόσο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και δεν κατάφερε να βρει μια ώρα να πάει να δει από κοντά την καταστροφή. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί την ομολογία για τις κυβερνητικές ευθύνες.

ΞΑΦΝΙΚΑ δημιουργήθηκε και τεράστιο θέμα στα μέσα μεταφοράς. Από τη μια η «προοδευτική» συμμαχία Σπίρτζη – Λυμπερόπουλου κατά της Taxibeat, μιας πρωτοποριακής ηλεκτρονικής εφαρμογής που διευκολύνει τους πολίτες και δίνει ψωμί σε χιλιάδες οδηγούς ταξί. Από την άλλη το μπάχαλο με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο δημιούργησε ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για τους «κοινούς θνητούς» που χρησιμοποιούν μετρό, τραμ και λεωφορεία.

ΤΗΝ ίδια ώρα 200.000 φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγγράμματα, καθώς το υπουργείο Παιδείας χρωστάει σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια να πάρουν την κύρια και την επικουρική.

ΑΥΤΗ είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ενώ συγχρόνως πρέπει να πληρώνουν και όλα τα μνημονιακά βάρη. Και αυτή την καθημερινότητα όσα προπαγανδιστικά ψέματα κι αν πει το Μαξίμου, είναι βέβαιο πως δείχνει ανίκανο να τη διαχειριστεί.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου