Ο Μακρόν είναι και του σαλονιού και του λιμανιού

05/10/17 • 16:03 | UPD 05/10/17 • 16:20

«Ορισμένοι εκεί κάτω, αντί να το κάνουν μπουρδέλο, θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν να βρουν καμιά δουλειά», είπε για εργαζομένους που διαμαρτύρονταν.

Τα… «Γαλλικά» του Μακρόν για τους εργαζομένους που διαμαρτύρονταν για τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, δείχνουν ή μάλλον αποδεικνύουν περίτρανα, ποιος είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα.

michaelides-arthrografos-1-130x140 Η επιπολαιότητα Κοντονή με την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σχολή κατάρτισης βιοτεχνίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τους διαδηλωτές που ήρθαν από διπλανή περιοχή και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στον χώρο όπου θα παρευρισκόταν ο ίδιος. «Ορισμένοι εκεί κάτω, αντί να το κάνουν μπουρδέλο, θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν να βρουν καμιά δουλειά», δήλωσε.

«Ω, τι σοκ» θα έλεγε κάποιος, ενώ άλλος θα κουνούσε το δάχτυλο λέγοντας πως είναι απρεπές για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να κομίσει την ελπίδα να είναι αθυρόστομος και να απαξιώνει τους απλούς εργαζομένους. Ναι τους απαξιώνει, αλλά προς τι η έκπληξη;

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ακριβώς αυτό που μας δείχνει: Ένας νέος άνθρωπος ο οποίος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του (και πολύ καλά κάνει), που θεωρεί κατώτερους κοινωνικά όσους δεν έχουν υψηλή μόρφωση, που μιλά υποτιμητικά όποτε το αισθανθεί, που βρίζει και που εκδηλώνει τον αυταρχικό του χαρακτήρα, γιατί έτσι πιστεύει πως πρέπει να επιβάλλεται ένας ηγέτης.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το δείγμα του κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας γαλλικής κυβέρνησης όταν και εκδίωξε τους δημοσιογράφους από την συνεδρίαση και επέλεξε αυτός ποιοι θα την καλύψουν. Τότε είχε προκαλέσει σάλο η κίνησή του στους πολλούς, αλλά για τους λίγους ήταν απλώς το δείγμα του τι θα ακολουθήσει.

Για τα μπινελίκια του για τους εργαζομένους απολογήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «Υποθέτω πως ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ονοματίζει τα πράγματα και να χρησιμοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας».

Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν πρέπει να μας σοκάρουν. Ο Μακρόν θα μας δείξει κι άλλα τέτοια δείγματα στο μέλλον. Ορισμένες εκφράσεις του είχαν σοκάρει από την εποχή ακόμη που ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας. «Ο καλύτερος τρόπος να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα κοστούμι, είναι να εργάζεσαι», είχε πει τον Μάιο του 2016.

Και, τον Σεπτέμβριο του 2014, άρτι αφιχθείς στην κυβέρνηση, με την εικόνα ενός απαστράπτοντος τεχνοκράτη και ενός εύπορου πρώην τραπεζίτη, είχε μιλήσει για «αγράμματους» μισθωτούς ενός σφαγείου στη Βρετάνη που έκλεισε μετά την απόλυση σχεδόν 800 ανθρώπων.

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter