Χαμηλά, πιο χαμηλά…

05/10/17 • 10:46 | UPD 05/10/17 • 10:46

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα #ET

Αναθεώρησε τους στόχους που είχε βάλει για τον Προϋπολογισμό του 2018 το υπουργείο Οικονομικών. Και πού είναι η είδηση; Στην αναθεώρηση ή στο πόσες φορές ακόμη θα χρειαστεί ο Χουλιαράκης να ομολογήσει νέα… αναθεώρηση; Προς τα κάτω, φυσικά.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέαpanagiotarea-teliko-arthrografos-1000-130x140 Μπεεεε...

Ποιος πολίτης, που δεν συναλλάσσεται με μαύρο χρήμα, έχει να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο κατεβάζει ο δημιουργικός φορομπηκτικός νους της κυβέρνησης, που σπάει όλα τα ρεκόρ στη φοροκαταιγίδα; Για να είναι αρεστή στους θεσμούς ώστε να παραμένει στην εξουσία. Η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου έχει το υψηλότερο ρεκόρ στην επιβολή φόρων από δημιουργίας ελληνικού κράτους.

Η κυβέρνηση υποθέτει ότι τα καθαρά έσοδα για το 2018 θα υπολείπονται ΜΟΝΟΝ κατά 1,86 δισ. ευρώ. Πώς θα καλύψει την τρύπα; Δεν υπάρχει αμφιβολία: Με νέα φορολογικά μέτρα.

Αισιόδοξη τη βρίσκω. Για να επιβάλει νέα φορολογικά μέτρα πρέπει και τα υποζύγια να μπορούν να πληρώσουν. Αν υπολογίσουμε τις νέες επικείμενες περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και παντός επιδόματος, τις αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και την ανεργία που πλησιάζει στο 29%, για το 2018 νέα φορολογικά μέτρα δεν βγαίνουν. Θα πεινάσουν και… οι πέτρες.

Οσο για τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για το πλεόνασμα, μάλλον βρίσκονται στη σφαίρα του επιθυμητού. Στα γόνατα είναι οι πολίτες. Εχει στεγνώσει από ρευστό η αγορά. Το κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του. Πώς αλλιώς θα εμφανίζει η κυβέρνηση στους θεσμούς ότι όχι μόνον επιτυχαίνει τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει;

Αραγε, πόση συνάφεια με την επιστήμη των Οικονομικών πρέπει να έχει κάποιος για να προβλέψει ότι η μείωση του αφορολογήτου -για την οποία ο Τσαλακώτος είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί, αν γίνει-, οι αυξημένες προκαταβολές φόρου από τους επαγγελματίες και οι αλλαγές στην περιώνυμη εισφορά αλληλεγγύης θα τσακίσουν τα έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό;

Γεγονός είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών διαψεύστηκε πανηγυρικά! Επεσε έξω για τρίτη συνεχή χρονιά. Περίμενε ότι μετά τη βύθιση των εσόδων τον Ιούλιο θα ξελάσπωνε τον Σεπτέμβρη. Θα γυρνούσε ο κόσμος από τις διακοπές -που οι πιο πολλοί δεν πήγαν- και θα έκαναν ουρά έξω από τα ευαγή ιδρύματα, που λέγονται εφορίες.

Κι έχεις και τον Χουλιαράκη, που περνιέται για σοβαρός, να υποστηρίζει ότι θα ξεπεράσει το στόχο του πλεονάσματος που έχουν θέσει οι θεσμοί. Για να μοιράσει, λέει, κοινωνικό μέρισμα. Δεν ξέρω αν ο κ. Χουλιαράκης συνδιαλέγεται… με καφετζούδες ή χαρτορίχτρες. Αλλά οι αριθμοί που γράφει στον Προϋπολογισμό μάλλον κάποιας άλλης χώρας την οικονομία καταγράφουν…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου