Η ειλικρίνεια του Κυρίτση και ο εξευτελισμός για την καρέκλα

02/10/17 • 11:08 | UPD 02/10/17 • 11:08

Γράφει ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης #ΕΤ

Μέσα στον βομβαρδισμό με τα προπαγανδιστικά ψέματα που χωρίς καμία ντροπή εκστομίζει η κυβέρνηση, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που αποκαλύπτουν την αλήθεια. Οπως η δήλωση του Γιώργου Κυρίτση: «δεν θέλουμε την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά αφού είναι όρος του μνημονίου θα την υλοποιήσουμε». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλικρινής και του αξίζουν συγχαρητήρια.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000-130x140 Βρήκαν «αρχαία» και στα ταξί!Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι που δεν ομολόγησε. Τον λόγο για τον οποίο έχουν «υποχρεωθεί» να εφαρμόζουν μια πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη με την ιδεολογία τους. Και ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να αφήσουν την… καρέκλα. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως το καλοκαίρι του 2015 όταν ανεξαρτητοποιούνταν και παραιτούνταν ο ένας πίσω από τον άλλον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος έσπασε ένα ιστορικό ρεκόρ «ταχύτητας» που δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ. Ως επιλαχών βουλευτής, ορκίστηκε στο κοινοβούλιο και μετά από λίγα λεπτά ψήφισε «ναι, σε όλα» όσα περιελάμβανε το τρίτο μνημόνιο. Ενώ για χρόνια λοιδορούσε τους βουλευτές που ψήφιζαν μνημόνια, τελικά επέλεξε την καρέκλα αντί για τα πιστεύω του.

ΑΥΤΟΣ είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η χώρα θα μείνει άτυπα ή τυπικά σε μνημονιακές πολιτικές για πολλά χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας όταν μιλάει για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις μοιάζει σαν μαθητή δημοτικού που τον έχουν βάλει τιμωρία να πει εκατό φορές «δεν θα το ξανακάνω». Οσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να υποδυθεί τον φιλοευρωπαίο μεταρρυθμιστή δεν μπορεί να κρύψει πως θα προτιμούσε να ανακοινώνει βενεζουελάνικο μοντέλο διακυβέρνησης και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων. Ο πολιτικός που είχε κάνει σημαία του την «αξιοπρέπεια» μέσα σε λίγο καιρό έγινε ο πλέον αναξιοπρεπής. Προφανώς και γι’ αυτό μετά το ψευδοδημοψήφισμα του 2015 αποφεύγει να ξαναπεί τη συγκεκριμένη λέξη.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας και οι σύντροφοί του εξαπάτησαν πολλαπλώς τους πολίτες και θυσίασαν την ιδεολογία τους για να κρατηθούν στην εξουσία. Και το δούλεμα παίρνει εξωφρενικές διαστάσεις και ανάλογα με το ύφος κάθε «αριστερού» στελέχους καταντά έως… γραφικό. Ο Σπίρτζης κλαίει για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Πετρόπουλος ισχυρίζεται πως οι επαγγελματίες τον αποθεώνουν για το ύψος των εισφορών. Ο Κατρούγκαλος δεσμευόταν πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Ο Σκουρλέτης δίνει «μάχες» κατά των μεταλλείων. Ο Φίλης διαδηλώνει για τα αρχαία στο Ελληνικό. Ο Τσακαλώτος διαβεβαίωνε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που θα μειωνόταν το αφορολόγητο. Ο Φλαμπουράρης έλεγε πως θα πληρώσουμε με… αέρα τους δανειστές. Ο βαρύμαγκας Πολάκης καθυβρίζει τους πάντες, αλλά μπροστά στην τρόικα καταπίνει τη γλώσσα του.

ΚΑΙ όλοι μαζί ψήφισαν, ψηφίζουν και θα ψηφίζουν τα… πάντα αρκεί να μη χάσουν την καρέκλα. Εδώ έχουν φτάσει να γίνονται όλοι «ασπίδα» του ακροδεξιού Καμμένου. Και έτσι θα πάνε μέχρι τέλους, όπως το ομολόγησε προσφάτως ο σύντροφος Πάνος. Μέχρι τέλους, χωρίς ντροπή, χωρίς ιδεολογία, χωρίς αξιοπρέπεια.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου