«Εξω» η Monsanto από την Ευρωβουλή

02/10/17 • 10:58 | UPD 02/10/17 • 10:58

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος #ΕΤ

Οι «καουμπόικες» πρακτικές κάποιων αμερικανικών πολυεθνικών συναντούν σθεναρή αντίσταση στην Ευρώπη – κι ας επιμένουν ορισμένοι ότι τον καιρό της παγκοσμιοποίησης δεν νοούνται σύνορα ούτε κανόνες παρά μόνο κέρδος, κέρδος, κέρδος…

papadatos-teliko-arthrografos-1000-130x140 H Δημοκρατία δοκιμάζεται στην ΕυρώπηΓράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Παράδειγμα πρώτο: Η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου τερμάτισε από χθες την άδεια λειτουργίας της διαβόητης καλιφορνέζικης εταιρίας ταξί Uber, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ακόμη και της βρετανικής ποινικής νομοθεσίας. Η διαφορά θα λυθεί στα δικαστήρια, ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου και τα όργανα της βρετανικής πολιτείας δεν αστειεύονται. «Αλλο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον κι άλλο να κινδυνεύει η ασφάλεια των Λονδρέζων», τόνισε ο δήμαρχος Σαντίκ Χαν.

Παράδειγμα δεύτερο: Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου οι μεγάλες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Αριστερά) αποφάσισαν ομόφωνα να αποβάλουν από το κτίριο τους λομπίστες της διαβόητης αμερικανικής εταιρίας σπόρων και ζιζανιοκτόνων Monsanto (πρωτοπόρου στην «πατεντοποίηση» σπόρων στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες και στην ανάπτυξη μεταλλαγμένων) απαγορεύοντάς τους την παρουσία σε οποιαδήποτε συνεδρίαση ή ακρόαση εντός του κτιρίου. (Ο βελγικός Τύπος έγραψε βέβαια ότι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους στα μπαρ της πλατείας Λουξεμβούργου, στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Αιτία αποβολής της πανίσχυρης αμερικανικής πολυεθνικής στάθηκε η άρνησή της να συμμετάσχει σε ακρόαση των επιτροπών Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τους κινδύνους της γλυφοσάτης, ενός διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου, που κατηγορήθηκε ως ύποπτο καρκινογένεσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά η Monsanto εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της – όχι μόνο στα γεωργικά φάρμακα, αλλά ακόμη και σε… κορν φλέικς, όπως έγραψε η «Libération».

Η Monsanto κατήγγειλε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για «πολιτικοποίηση ενός επιστημονικού θέματος» και… «λαϊκισμό», για να εισπράξει την πληρωμένη απάντηση του προέδρου των Πρασίνων, Φιλίπ Λάμπερτς: «Οσοι αγνοούν τους κανόνες της δημοκρατίας χάνουν το δικαίωμα lobbying στην Ευρωβουλή».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου